Inhoudsopgave
Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent.
De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het ‘trots van het noorden’. In dit artikel bespreken we de kleuren van het hondenras en dan voornamelijk de hond in het zwart of zwartbont.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!
Welke kleuren komen er voor
De Friese Stabij komt, net als elk hondenras, in een aantal standaard kleuren en een aantal kleuren die niet zo vaak voorkomen en ongewenst zijn bij veel fokkers en fokverenigingen. Hieronder is de lijst met de officiële kleuren van de Friese Stabij:
- Zwart met wit (zwartbont)
- Bruin met wit (bruinbont)
- Roan (wit, gemengd met een beetje pigment)
- Oranje en wit (roodbont)
- De driekleur (*, niet officieel)
Van al deze vier officiële en vijfde niet officiële kleur, is de zwartbonte het meest voorkomend. De zwartbonte Friese Stabij heeft meestal een witte buik, witte voeten en het liefst een witte staart en is op de kop en op de rug (bijna) volledig zwart.
Het wit komt soms in zuiver wit, soms in schimmelwit met spikkels.
(* De laatste kleur in de lijst is de driekleur, dit is een soort mix tussen de bruine en zwarte Stabijs. Deze kleur wordt niet officieel erkend en als er mee wordt gefokt, zal het nageslacht niet officieel ‘Stabij’ mogen heten. Niet iedereen is het daarmee eens: de driekleur is net zo gezond als de andere Friese Stabij en doet er niet aan onder. Daarnaast is het volgens de critici belangrijk dat de genenpoel van de Friese Stabij groot genoeg blijft om inteelt te voorkomen.)
Wat we zeggen over een zwart (bonte) Friese Stabij
Officieel bestaan volledig zwarte Friese Stabij niet of nauwelijks. Als we het hebben over een zwarte Stabij dan gaat het dus om een zwart bonte Stabij: officieel hoort de kop zwart te zijn, maar het gebeurt ook wel eens dat er een beetje bles op zit.
Ook de rug en het bovenste gedeelte van de staart behoren bijna volledig zwart te zijn.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Friese Stabij wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Het ontstaan en de historie van de Friese Stabij
Als we naar de historie kijken van de Friese Stabij, dan zullen we de hond beter gaan begrijpen: zijn karakter en zijn uiterlijk. De Friese Stabij stamt waarschijnlijk af van een bepaald ras van Spaniëls die in de late middeleeuwen naar ons land kwamen.
Het beest werd vervolgens ingezet in de jacht in het noorden van ons land en later ook gebruikt op boerderijen. Het zal je dus niet verbazen dat het beest daar zijn intelligentie en energievolle karakter vandaan heeft.
Het karakter van een klein maar fijn ras
De Friese Stabij is dus een oersterk ras dat jarenlang niet zozeer op z’n uiterlijk, maar om z’n karaktertrekken en bouw is gefokt. Het beest moest meegaan op de jacht om geschoten wild terug te brengen, maar ook om het wild op te jagen.
Ook gold het beest als waakhond en hulpje op de boerderij. Het beest is door al die taken in zijn stamboom enorm slim en intelligent.
Hoe kwam de Stabij aan haar kleuren
Hoewel kleur nooit belangrijk was, werd dat het wel in 1942, toen het ras officieel werd erkent als zodoende.
Er zijn tegenwoordig slechts ruim 3500 Friese Stabij die officieel behoren tot het ras en het is een heel karwei om inteelt in het ras te voorkomen: het is zoeken naar een balans tussen het gezond houden van de populatie en het buitensluiten van honden met imperfecties.
Kleur en karakter: zit daar verband tussen?
Om maar gelijk het antwoord te geven: bij een Friese Stabij is er geen verband tussen kleur en karakter.
Sommige hondenrassen hebben dat wel: omdat er gericht gefokt wordt op kleur ontstaan er verschillende lijnen binnen het ras en daardoor wijken de honden met verschillende kleuren na verloop van tijd ook qua karakter van elkaar. Bij de Friese Stabij is dat dus niet.
De vacht van de zwart (bonte) Friese Stabij: verzorging
Geef altijd aandacht aan de vacht van je Stabij, aangezien het vaak een aanwijzing geeft voor de gezondheid van het beest. Is de vacht dof en lelijk, dan kan er potentieel iets mis zijn.
Borstel jouw hond
De lange haren van een Friese Stabij zijn prachtig, maar hebben zo af en toe wel wat verzorging nodig. Je mag het beest dus gerust zo af en toe een beetje borstelen of kammen, dat zal de vacht ten goede komen en klitten voorkomen.
Toch heeft de vacht ook zijn eigen zelfreinigende eigenschappen, dus zit er niet te veel aan. Eén of twee keer per week borstelen is meer dan genoeg.
Doe hem in bad
Een Stabij hoeft eigenlijk nooit in bad. We moeten natuurlijk nooit nooit zeggen, want het gebeurt wel eens dat een Friese Stabij enorm vies is na een wandeling in de modder en dan wil je het beest natuurlijk graag afspoelen. Dat is wel zo lekker om vlekken door het hele huis te voorkomen.
Als je het beest dus toch in bad doet, gebruik dan geen shampoo en als je toch shampoo wilt gebruiken, neem dan zacht en milde hondenzeep die de balans in de vacht in stand houdt.
Leer alles over jouw lieve Friese Stabij
Wil je álles leren over jouw Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Trim hem af en toe
Een trimbeurt is ook niet altijd nodig voor de Stabij, want het beest zal zo af en toe zelf zijn haren laten vallen. De enige momenten dat een Friese Stabij het echt nodig hebt, is als je hem net hebt gecastreerd of gesteriliseerd.
Dan zal de vacht soms veranderen van de hond en zal de ondervacht door blijven groeien: voorkom een lelijke vacht en neem je Stabij mee naar de trimmer.
Verreweg de meest voorkomende kleur
De Friese Stabij komt het meest voor in de kleur zwart. De kop is dan zwart en de rug, maar de poten zijn wit, het puntje van de staart is wit en de onderbuik is wit.
De kleur zegt echter niets over het karakter en je kunt dus vrij kiezen voor verschillende kleuren. Welke Friese Stabij je ook kiest, het kan niet misgaan dus.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?
Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.