Inhoudsopgave
De Friese Stabij of in het Fries ook wel ‘Stabijhoun’ genoemd, is een lieve, aanhankelijke en slimme hond.
De hond is een van de weinige hondenrassen die voornamelijk in Nederland voorkomt en de viervoeter mag gerust de ‘trots van het noorden’ worden genoemd.
In dit artikel bespreken we vooral de verschillende kleuren die er bestaan onder het Friese Stabij hondenras en dan met name de blauwschimmel.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!
Beschrijving van de kleuren
Zoals bij elk hondenras, komt ook de Friese Stabij in een aantal verschillende kleuren. Hieronder hebben we een aantal van de kleuren op een rij gezet, zodat je kunt kijken welke kleuren er naast de blauwschimmel ook nog zijn:
- Zwart met wit (zwartbont)
- Bruin met wit (bruinbont)
- Roan (wit, gemengd met een beetje pigment)
- Oranje en wit (roodbont)
- De driekleur (*)
Verreweg de meest voorkomende kleur bij de Friese Stabij is de zwart met witte kleur. Vaak gaat het hier om een schimmel – het wit is gemengd met spikkels – maar soms is het beest ook geheel zwart wit, zonder de spikkels.
(* De driekleur wordt wel in de fokregelementen gezien als een ongewenste combinatie. Hij mag dus officieel niet mee worden genomen in de volgende fokprogramma’s. Met deze beslissing is echter niet iedereen het mee eens: immers de driekleur heeft niet meer ziektes of erfelijke aandoeningen dan andere Friese Stabij en het is belangrijk dat de genenpoel van de Friese Stabij niet te klein wordt.)
Hoe we een blauwschimmel beschrijven
Een blauwschimmel Friese Stabij is over het algemeen voor een groot deel zwart en heeft voor de rest (meestal de onderbuik, de poten en de staart) een soort wit met ‘pigment’.
Niet alleen zijn er schimmels, maar ook ziet het wit er blauwachtig uit door de extra zwarte haren die er doorheen gemixt zijn. Bij de meeste Friese Stabij is het hoofd volledig zwart, maar soms zie je er ook wel eens een met meerdere kleuren op de kop.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Friese Stabij wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De geschiedenis van de Friese Stabij
De historie van elke hondenras, zegt iets over het karakter. Dat geldt ook voor de Friese Stabij. Het beest is gefokt om hard te werken en om mee te helpen in de jacht.
De voorouders van de huidige generatie Friese Stabij hebben zowel bij de Friese adel meegeholpen op de jacht, als bij de Friese boeren om mee te helpen op de boerderij.
Het beest kan dus alles: van waakhond, tot staande jachthond en het beest kan veel intelligente klussen en kunsten aan worden geleerd. Het beest is ook bijzonder energiek en zit vol actie.
Het huidige fokken met de honden
Sinds de hond in 1942 een officieel ras werd, is het beest niet veel meer veranderd. Er zijn anno 2023 ongeveer 3.500 tot 4.000 Friese Stabij honden over met een officieel hondenpaspoort.
Om de populatie dus gezond te houden en niet uit te laten sterven door inteelt, is het goed om altijd een geschikte hond te vinden om jouw Friese Stabij mee te dekken.
Wat zegt de kleur over het karakter
Bij sommige rashonden zegt de kleur iets over het karakter: er wordt immers gericht gefokt om een bepaalde kleur te krijgen en zo zijn er in die rassen verschillende stamlijnen ontstaan.
Dat is bij de Friese Stabij niet het geval: de honden met verschillende kleuren worden onderling nog steeds gekruist en dat zorgt dat er geen verband is ontstaan tussen karakter en kleur.
De vacht van de Friese Stabij blauwschimmel: verzorging
De Friese Stabij heeft behoorlijk lange haren en het is zaak om het beest regelmatig te kammen en te borstelen. Dat hoeft echter echt niet elke dag en het is ook voldoende om het één of twee keer per week te doen.
Op die manier voorkom je klitten en zal de vacht mooi blijven. De vacht heeft een geheel zelfreinigende structuur, zodat het vuil en water afstoot. Je zult er dus niet heel veel werk aan hebben.
De verzorging van de vacht: badderen
Net als het borstelen, hoeft ook het badderen maar zelden. Alleen als jouw Friese blauwschimmel echt heel vuil en vies is, kun je ervoor kiezen om het beest in bad te doen. Dat is wel zo lekker, anders loopt het beestje jouw hele huis vies.
Ook hoef je niet altijd shampoo te gebruiken, want een beetje water is genoeg om het beest schoon te krijgen.
Als je shampoo gebruikt, gebruik dan speciale (zachte en milde) hondenshampoo om zo het vet van de vacht niet te ontregelen: juist het vet zorgt voor een goede balans van de vacht.
De verzorging van de vacht: trimmen
Over het algemeen is het niet nodig (nooit niet) om een Friese Stabij naar een trimsalon te brengen. De haren van het beest groeien namelijk niet snel en het haar zelf uitvallen om plaats te maken voor nieuw, fris haar.
Alleen als een Stabij is gecastreerd, is het goed om de vacht te trimmen: de vacht zal blijven doorgroeien, waardoor de vacht er niet mooier op wordt.
Leer alles over jouw lieve Friese Stabij
Wil je álles leren over jouw Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Kijk goed naar de vacht – gezondheid
Het is belangrijk om de kleur en de gezondheid van de vacht in de gaten te houden: het laat namelijk veel zien over de gezondheid van het beest. Is de vacht een beetje dof, dan is het goed om het beest een keertje langs de dierenarts te laten gaan.
Wellicht is de doffe vacht een aanwijzing dat er iets mis is met jouw hond.
Verreweg de meest voorkomende kleur
De blauwschimmel wordt soms ook wel eens de zwartschimmel genoemd, is de meest voorkomende kleur, samen met de zwartbonte Friese Stabij. Het prachtige beest is erg populair in Nederland, maar heeft bijzonder genoeg niet veel klanten wereldwijd.
De blauwschimmel is een prachtige hond om te hebben, maar kleur maakt in de stambomen van Friese Stabij niet heel veel uit: of het beest nu roodbont, zwartbont en met of zonder schimmels is, het karakter zal niet ver van het gemiddelde af liggen en niet significant van de andere honden in de stamboom afwijken.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?
Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.