Home | De kruising Friese Stabij x Border Collie is een schitterende mix

De kruising Friese Stabij x Border Collie is een schitterende mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je een leuke huisgenoot wilt hebben, heb je daar bij honden de keus uit tal van rassen. Lijkt een Friese Stabij je een leuke hond om te hebben maar spreken ook andere rassen je erg aan? Dan is het belangrijk eerst goed rond te kijken of er misschien ook kruisingen te vinden zijn tussen twee rassen die je allebei erg leuk vindt. Kijk daarbij ook altijd goed of de kruising bij jou en je situatie past voordat je voor deze gaat kijken. Een Friese Stabij wordt met verschillende andere hondenrassen gekruist waarvan de Border Collie er eentje is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

De Border Collie

De Border Collie is van origine een werkhond met een prima jachtinstinct. Het is een bijzonder intelligente hond die veel beweging en uitdaging nodig heeft. Dit alles om verveling tegen te gaan. De hond wil graag werken voor en samen met zijn baas en is niet geschikt om op een klein appartement of in een woning zonder tuin te houden. Doe je dat wel? Zorg er dan voor dat je huisdier altijd voldoende beweging buitenshuis krijgt.

Dit is erg belangrijk zodat je Border Collie zich niet gaat vervelen, hetgeen kan resulteren in ongewenst gedrag. De Border Collie is een populaire hond die je steeds meer ziet. De hond wordt ook nog altijd ingezet als werkhond maar is tevens prima geschikt als familiehond.

Niet veel voorkomende kruising

De kruising met een Border Collie is er eentje die niet zo veel voorkomt. Dit komt niet omdat beide hondenrassen geen overeenkomsten hebben want deze hebben ze juist wel. Het feit dat de zogenaamde Borderbij vrij zeldzaam is, wordt veroorzaakt door het lage aantal Friese Stabijs.

Omdat er jaarlijks maar zo rond de 350 raszuivere Friese Stabij pups geboren worden, blijft het aantal kruisingen ook achter. Wanneer er gekozen wordt voor het kruisen van de hondenrassen, zal het een vrij zeldzame hond zijn. Veel fokkers van de Friese Stabij streven er ook naar het ras zo zuiver mogelijk te houden.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Friese Stabij (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Uiterlijke kenmerken van de kruising Friese Stabij Border Collie

Hoe een kruising eruit komt te zien, is natuurlijk afhankelijk van beide ouderrassen. Als het ene ras net even wat dominanter is dan het andere, kan dit een hond opleveren die er sterk op lijkt. Het is bij een kruising toch altijd afwachten hoe deze eruit komt te zien. In de meeste gevallen is het een aardige mengeling van beide rassen maar er kunnen zelfs al verschillen bestaan tussen de pups uit één nestje.

De kruising tussen een Friese Stabij en een Border Collie levert een middelgrote, tamelijk langharige hond op. Deze is atletisch, beweegt graag en heeft een enorm uithoudingsvermogen. De kans dat de hond zwart met wit is, is zeer groot. Deze kleuren komen dan doorgaans verspreid over het lichaam van de hond voor. Andere kleurencombinaties zijn mogelijk maar zullen zeer zeldzaam zijn.

Karakter van de kruising Friese Stabij Border Collie

Beide hondenrassen hebben diverse kenmerken qua karakter die overeenkomen dus de kans dat je kruising deze ook heeft, is bijzonder groot. Beide hondenrassen zijn intelligent, houden veel van beweging en hebben zeker de nodige fysieke en geestelijke uitdaging nodig. De kruising zal een lieve en sociale hond opleveren die heel graag samen met zijn baasje dingen onderneemt. Spelletjes zijn altijd leuk om te doen en het is belangrijk dat je je hond zo jong mogelijk mee naar de training neemt. Het kan een soms wat koppige of ietwat eigenwijze hond zijn maar dat kun je als baasje goed controleren door de hond tijdig te socialiseren. Het is een zelfstandige hond die graag actief bezig is. Wanneer je dit niet kunt aanbieden zal de hond zich snel gaan vervelen.

Opvoeding van de kruising Friese Stabij Border Collie

Zorg voor een consequente doch zachte opvoeding want daarvoor is de kruising zeer gevoelig. Belonen wanneer de hond het goed doet is uitermate belangrijk. Hierdoor leert de hond snel wat wel en wat niet gewenst gedrag is. De Borderbij is een slimme en enthousiaste hond die maar wat graag voor zijn baasje werkt en samen actief bezig is. Ook jouw kruising zal dit graag doen. De hond zal goed met andere dieren en kinderen om kunnen gaan, mits tijdig en goed gesocialiseerd.

Zorg ervoor dat je kruising altijd voldoende beweging krijgt, maar dat deze tevens geestelijk wordt uitgedaagd door middel van spelletjes en training. Neem de hond reeds als puppy mee op cursus en laat deze kennismaken met parcoursen om te lopen. De hond zal altijd enthousiast reageren maar ze mogen zich zeker niet gaan vervelen. Ze leren snel dus een goede training zal weinig problemen opleveren. Zo krijg je een lieve familiehond die met iedereen vriendschap zal sluiten.

Prijs van de kruising Friese Stabij Border Collie

De prijs voor een Border Collie pup ligt tussen de €800 en €1000 euro. Voor een pup van de Friese Stabij betaal je gemiddeld zo tussen de €750 en €950 euro. Dit komt aardig overeen dus de prijs die voor je kruising betaalt, zal ergens rond die koers zijn. Houd er wel rekening mee dat de kruising zeldzaam is dus de kans dat een fokker er wat meer voor vraagt, is aanwezig. Je gaat het beste naar een goede fokker zodat de kans dat je een gezond hondje mee naar huis neemt, het grootste is. Zij stellen namelijk altijd de gezondheid van het dier voorop.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Friese Stabij

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Bijkomende kosten voor je nieuwe huisgenootje

Voor elke hond geldt dat je er niet alleen met de aanschaf van het dier zelf al bent. Houd er ook rekening mee dat je huisdier brokken en natvoer nodig heeft en op zijn tijd, zeker als beloning, graag een snoepje lust. Je huisdier heeft daarnaast spullen nodig zoals een riem, mand, speelgoed en een bench. Houd ook altijd rekening met terugkerende kosten voor medicatie tegen vlooien, teken en wormen en met jaarlijkse vaccinaties of andere dierenartsbezoekjes. Kijk goed of je financiën het toelaten een huisdier zoals een dergelijke kruising te houden en houd rekening met onverwachte kosten.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!