Home | Maak kennis met de Friese Stabij in het bruin (lang artikel)

Maak kennis met de Friese Stabij in het bruin (lang artikel)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Elk hondenras heeft zijn eigen kleuren. Dit geldt uiteraard ook voor de Friese Stabij. Fokkers streven ernaar het ras zo zuiver mogelijk te houden maar dat wil niet zeggen dat ze niet in verschillende kleurencombinaties voorkomen. Een volledig effen Friese Stabij zul je zelden aantreffen want het dier heeft altijd meer dan één kleur in de redelijke lange vacht.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

Verschillende kleuren bij een Friese Stabij

De Friese Stabij komt in diverse kleuren voor. Dit zijn de volgende: zwart met wit, bruin met wit, roan (wit gemengd met een kleur waarin wel pigment aanwezig is), oranje en wit bij het ras. De meest voorkomende kleur bij dit ras is toch wel zwart met wit. Hierbij is de kop van de hond vaak zwart en zitten over de rest van het lijft zwart en wit gemengd. Vaak heeft de hond ook vlekken op het gehele lichaam. Een andere kleurencombinatie die je tegenkomt bij dit ras is die in bruin met wit.

De bruine Friese Stabij

Wanneer je voor een bruine Friese Stabij kiest, dan is bij deze soort de kop van de hond vaak donkerbruin. De rest van het lijf is voorzien van grote stukken bruin, afgewisseld met wit. Dit patroon kan bij iedere hond verschillend zijn.

Op de poten willen deze honden nog wel eens veel wit met kleine bruine vlekjes hebben. Het is zeker niet zo dat alle bruine Friese Stabijs dezelfde verdeling van de kleuren hebben en ze zijn nooit volledig bruin. De ene kan alleen wel veel meer bruin hebben dan de andere. Omdat de ogen van de Friese Stabij donker zijn, vallen ze in een bruine snuit wat minder goed op maar passen er wel heel goed bij.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Friese Stabij wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De donkere vacht van een Friese Stabij verzorgen

Voor de vacht van de Friese Stabij geldt dat deze vrij langharig is. De hond heeft desondanks niet extreem veel vachtverzorging nodig en iedere dag borstelen is bij dit ras zeker niet aan de orde. De vacht van de hond heeft een bepaalde structuur die ervoor zorgt dat vuil er niet gemakkelijk in blijft hangen en niet voor irritatie kan zorgen. Je mag de haren van de hond wel eens wassen maar echt noodzakelijk is dat niet. Vaak is een bad in schoon water nemen al voldoende om alle vuil kwijt te raken. Wil je de hond wel wassen? Gebruik daar dan altijd een speciale hondenshampoo voor.

Het borstelen van een Friese Stabij

Je mag de vacht zeker wel borstelen als je bruine Stabij in de rui is. Dit gebeurt tweemaal per jaar. Op die momenten komen er natuurlijk veel meer haren los en is het handig de hond wat te helpen om deze beter kwijt te kunnen raken. Gebruik altijd goede borstels die speciaal ontwikkeld zijn om een hond met een lange vacht te behandelen.

Hiermee voorkom je namelijk dat je het dier pijn doet en bereik je wel je doel. Het is verstandig je Friese Stabij al als puppy te leren wennen aan borstelen. Beloon de hond als hij het netjes doet en mooi stil blijft zitten tijdens de borstelbeurt. Dan levert dit op latere leeftijd ook weinig problemen op.

Wat als je Friese Stabij een doffe vacht heeft?

Wanneer je Friese Stabij een doffe vacht heeft, zie je dat vaak extra goed op de donkere delen. Met name bij een zwarte of donkerbruine vacht is het duidelijk te zien als deze er wat doffer uitziet. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je huisdier op dat moment erg in de rui is. Sommige honden verliezen dan vrij veel haar en zolang deze nog tussen de rest van de vacht zitten, is de kans groot dat deze er daardoor net even wat doffer uitziet.

Een andere oorzaak kan te vinden zijn in het voer dat je hond krijgt. Bepaalde soorten brokken zorgen dat je hond gezond blijft en daardoor een mooie glanzende vacht heeft. Een vacht die glanst, duidt namelijk op een gezond dier. Kijk wat voor brokken en ander voer je hond eet.

Weet je niet goed welk voer het beste voor je Friese Stabij is? Raadpleeg dan je dierenarts of dierenspeciaalzaak. Het kan ook zijn dat je hond niet gezond is of iets onder de leden heeft waardoor hij een doffe vacht krijgt. Ga in geval van twijfel altijd even naar je dierenarts om je huisdier goed te laten onderzoeken.

Leer alles over jouw lieve Friese Stabij

Wil je álles leren over jouw Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Ga naar de trimsalon

Je Friese Stabij heeft een vacht die niet extreem veel verzorging nodig heeft. Ook al is deze aan de tamelijk lange kant, elke dag borstelen is zeker niet noodzakelijk. Wanneer de hond in de rui is, is dat normaal gesproken twee maal per jaar en is vaker borstelen wel aan te raden.

Het is niet per se nodig om met je Friese Stabij naar de trimsalon te gaan maar als je je hond daar zo nu en dan eens lekker laat borstelen, weet je wel zeker dat de vacht er goed uit komt te zien en alle vuil er ook echt helemaal uit is. Je kunt je Friese Stabij het best als pup al meenemen naar de trimsalon zodat hij er goed aan wennen kan. Doet de hond het goed? Vergeet dan zeker niet je huisdier daarvoor te belonen.

Bezoek aan de dierenarts

De vacht van je hond vertelt veel over zijn gezondheid. Ziet deze er anders dan anders uit of is deze wat dof? Mogelijk mankeert je hond dan wat of zijn er onderliggende problemen. Ga dan altijd naar de dierenarts. Niet iedere hond is even dol op een bezoekje aan de dierenartspraktijk dus probeer hiermee vroeg te beginnen. Kies een dierenarts waar jij een prettig gevoel bij hebt en die vakkundig en grondig te werk gaat. Indien je het zelf moeilijk vindt een geschikte dierenarts te vinden, informeer dan bij andere hondenbezitters waar zij naartoe gaan. Met hun ervaringen op zak kun jij ook de beste keuze voor jouw huisdier maken.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

De Friese Stabij en de Heidewachtel zijn nauw aan elkaar verwant en komen mogelijk van dezelfde voorouders. Het is dus helemaal niet zo gek om deze twee rashonden met elkaar te kruisen. De Heidewachtel wordt in de praktijk ook wel de Kleine Münsterlander...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!