Home | Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Friese Stabij

Grootte en gewicht: wat is de gemiddelde schofthoogte van een Friese Stabij

⏱ Leestijd: 4 minuten

Wanneer je een Friese Stabij aanschaft als puppy is het nog niet zo’n grote hond maar je dient er als baasje natuurlijk wel rekening mee te houden dat je huisdier nog flink gaat groeien in de loop der tijd. Een Friese Stabij wordt gerekend tot de middelgrote honden.

Je kunt een dergelijke hond wel in een wat kleinere woning of op een appartement houden, maar een tuin waarin het beestje lekker kan rennen zal het dier absoluut erg waarderen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

Formaat van de volwassen Friese Stabij

Wanneer een Friese Stabij eenmaal volwassen is, heeft de hond een behoorlijke schofthoogte weten te bereiken. Voor een teefje van dit ras geldt dat deze gemiddeld 50 centimeter is. De reu van de Friese Stabij is net iets groter: de gemiddelde schofthoogte bij een mannetje van dit hondenras bedraagt 53 centimeter. Dit zijn natuurlijk gemiddelden. Er kunnen best honden voorkomen die net iets groter of wat kleiner zijn.

Gewicht van de Friese Stabij

Wanneer gekeken wordt naar het gewicht van de Friese Stabij, vind je ook een verschil tussen de teef en de reu van dit ras. Een teefje weegt zo tussen de 18 en 20 kilo. Een reu van de Friese Stabij weegt gemiddeld tussen de 23 en 25 kilo en is dus zeker wel een stukje flinker te noemen. De honden van dit ras zijn stevig gebouwd maar zeker niet dik te noemen. ze hebben veel kracht (reeds als puppy) en een goed uithoudingsvermogen. Ze zijn heel graag actief bezig waardoor de kans dat ze te dik worden, klein is.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Friese Stabij (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hond die veel beweging nodig heeft

Indien je wat kleiner behuisd bent, kun je best voor een Friese Stabij kiezen, als je naar het formaat kijkt. Houd er daarbij wel altijd goed rekening mee dat het bepaald geen schoothondje is dat heel de dag rustig bij je ligt of in een mandje gaat liggen slapen.

De Friese Stabij heeft veel energie en houdt erg van bewegen. Lange wandelingen maken doet het dier graag dus als baasje dien je daar ook van te houden. Zo kunnen jullie samen dingen ondernemen en lekker actief bezig zijn. De Friese Stabij wil graag zo veel mogelijk samen met zijn mensen ondernemen en heeft, om zijn energie goed kwijt te kunnen, altijd veel beweging nodig. Heb je wel een tuin waarin het dier zich lekker kan uitkuren? Dan zal de Stabij dat zeker graag doen.

Hond die voldoende uitdaging nodig heeft

Als je voor een Friese Stabij kiest, weet dan dat je een intelligente hond in huis haalt. Deze houdt wel van een uitdaging, zowel fysiek als geestelijk. De hond houdt van lange wandelingen maken, maar spelletjes doen is het dier zeker ook voor te porren. De hond is van origine natuurlijk een jachthond dus apporteren zal hij snel leren en ook graag voor zijn baasje doen. Zorg altijd voor voldoende beweging en bied je Friese Stabij de gelegenheid om spelletjes te doen.

Dit kunnen ook intelligentiespelletjes zijn want de hond is slim genoeg om deze snel door te hebben. Zorg voor voldoende aanbod maar breng er tevens genoeg variatie in aan om verveling tegen te gaan.

Consequente doch zachte opvoeding vereist

Omdat de Friese Stabij een krachtig dier is, is het belangrijk dat hij zijn energie goed kwijt kan. Je kunt het dier daarom van jongs af aan al meenemen naar de hondentraining. Je puppy kan daar van alles leren dat je thuis ook weer kunt toepassen. De hond is slim genoeg om veel snel aan te leren, mits je als baasje consequent bent in de opvoeding. Zorg ervoor dat het beestje beloond wordt voor goed gedrag en voed het op een zachte manier op.

Dat heeft namelijk het beste effect bij het ras. De hond zal het zeker ook leuk vinden om een parcours te lopen of om spelletjes te doen. Je kunt thuis van alles voor je viervoeter bedenken waarmee hij zich lekker bezig kan houden.

Leer alles over de kenmerken van jouw Friese Stabij

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Pas de beweging aan de leeftijd van de hond aan

Als je naar een erkende fokker gaat, mag je vaak al komen kijken naar de pups voordat deze de leeftijd hebben om het nest te verlaten. Dit is bij de meeste fokkers zo rond de tien weken maar het kan natuurlijk ook wat langer zijn. Als je al eerder mag komen kijken, kun je vast kennismaken met je toekomstige huisgenootje. De pups zijn nog maar klein maar de fokker kan je van alles vertellen over hun groei en ontwikkeling. Dat laatste is zeker iets om rekening mee te houden.

Wanneer je een Friese Stabij puppy in huis hebt, is het belangrijk de beweging aan te passen aan de leeftijd van het dier. Omdat de hond nog in de groei is, ontwikkelen de spieren zich ook nog. Je kunt je pup al vanaf jonge leeftijd mee laten wandelen, maar pas het tempo en de afstand aan op de leeftijd van het dier. Door dit op te bouwen, kan de hond namelijk steeds meer en steeds verder lopen en worden de spieren niet overbelast.

Pas de uitdaging aan de leeftijd van de hond aan

Wat voor de lichamelijke inspanning geldt, gaat ook op voor de geestelijke uitdaging van de hond. De Friese Stabij blijft doorgaans vrij rustig, maar kan op zijn tijd wel de nodige geestelijke uitdaging gebruiken. Deze kun je het dier bieden in de vorm van spelletjes of training. Hiermee mag zeker vroeg begonnen worden zodat het dier van alles spelenderwijs oppikt. Houd er daarbij rekening mee dat je spelletjes kiest die bij de leeftijd van het dier passen. Maak het niet direct te ingewikkeld want het is voor het dier zelf natuurlijk ook prettig als het een keertje lukt een puzzel op te lossen.

Goede training loont

Een kleine Friese Stabij krijgt ook tijdens wandelingen veel nieuwe indrukken te verwerken. Het is daarbij uitermate belangrijk dat je het dier de kans geeft dit op zijn eigen tempo te doen. Zo leert hij ook beter wat er allemaal te zien is, kan hij vriendschap sluiten met andere honden of dieren en weet hij ook wat goed gedrag en wat juist minder gewenst is. Wanneer de Friese Stabij pup goed gesocialiseerd wordt heb je er als baasje later een lieve en gehoorzame kameraad aan. Wel zo handig ook want een hond van dat formaat wil je immers wel goed in toom kunnen houden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

De Friese Stabij en de Heidewachtel zijn nauw aan elkaar verwant en komen mogelijk van dezelfde voorouders. Het is dus helemaal niet zo gek om deze twee rashonden met elkaar te kruisen. De Heidewachtel wordt in de praktijk ook wel de Kleine Münsterlander...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!