Home | Over de gezondheid van jouw Friese Stabij: ziektes en aandachtspunten

Over de gezondheid van jouw Friese Stabij: ziektes en aandachtspunten

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Friese Stabij is een gezond ras. Het vindt zijn oorsprong in de Nederlandse provincie Friesland. De hond was lange tijd alleen in Friesland te vinden en dan wel als boerderijhond. Tegenwoordig kun je de Stabij ook in de rest van Nederland tegenkomen. De hond komt nu zelfs af en toe in het buitenland voor. Het is een gezond ras. Dat komt vooral omdat het geen modehond is. Er is dus nooit te intensief gefokt met dit ras.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

Gezondheidsproblemen bij de Friese Stabij

Ondanks dat het een gezond ras is, komen er ook bij de Friese Stabij enkele problemen in het ras voor. De honden kunnen last krijgen van heup- en elleboogdysplasie en ook epilepsie komt weleens voor bij dit ras. Een aantal jaren geleden is er een DNA-fout gevonden bij het ras. Dit had tot gevolg dat de pup vanaf zes weken raar gedrag ging vertonen. Hij vertoonde dwangmatig gedrag zoals achteruit lopen of rondjes draaien. Er is inmiddels een test ontwikkeld die fokkers kunnen afnemen om te kijken of pups deze DNA-fout hebben. Deze test moeten fokkers verplicht afnemen.

Elleboog- en heupdysplasie bij de Friese Stabij

Een erfelijke ziekte van de Friese Stabij is elleboog- en heupdysplasie. Elleboogdysplasie is een pijn of kreupelheid aan de voorpoten. Dit kan op den duur overgaan in artrose. Dat is een vorm van gewrichtsslijtage. Heupdysplasie is een ontwikkelingsstoornis aan de heupgewrichten. Dit kan erfelijk zijn. De hond heeft dan moeite met opstaan en het kan uiteindelijk leiden tot kreupelheid van de achterpoten. Dit zijn erfelijke aandoeningen en vaak kun je niet van tevoren weten of jouw Friese Stabij hier gevoelig voor is.

Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Friese Stabij (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Epilepsie bij de Friese Stabij

Als je Friese Stabij last van epilepsie heeft, treedt er tijdens een aanval plotseling een storing in de hersenen op. Hierbij verliest de hond de controle over een deel van zijn lichaamsfuncties. De Friese Stabij valt om, krijgt hevige spierkrampen, kan gaan schuimbekken en hij kan zijn urine of ontlasting laten lopen. Dit is een voorbeeld van een erge vorm van epilepsie. Er zijn ook mildere vormen. Epilepsie kan erfelijk zijn. Als je Stabij epilepsie heeft, dan zal dit vaak naar voren komen rond zijn derde levensjaar.

Een gezonde Friese Stabij kopen

Het liefst wil je natuurlijk een gezonde Friese Stabij kopen. Maar er kan nooit met zekerheid gezegd worden of de hond iets onder de leden heeft. Als je een Friese Stabij met een officiële stamboom koopt, dan kun je soms iets herleiden van eventuele erfelijke ziekten in de familielijn van de hond. Daarom is het altijd verstandig om je Stabij bij een erkende fokker te kopen. Dan is de kans op een pup met erfelijke ziekten minder groot.

Het is ook verstandig om altijd goed naar de vader en de moeder van de pup te kijken. Zien zij er gezond uit? Lopen ze goed, of zie je dat ze pijn aan de poten of heupen hebben? Vraag ook de fokker naar de gezondheidsverklaring van de moederhond.

Ziektes voorkomen bij je Friese Stabij

Erfelijke ziektes bij je Stabij kun je niet voorkomen. Dat zit in zijn DNA en als je pech hebt dan heeft je hond een van de veel voorkomende ziekten die bij de Stabij voorkomen. Je kunt zelf wel veel andere ziektes voorkomen bij je hond. Allereerst is het belangrijk om de hond zijn jaarlijkse vaccinaties te geven. Dan loopt je hond al veel minder risico om ziek te worden. Daarnaast speelt goede voeding ook een belangrijke rol.

Geef je hond eiwitrijk eten en laat hem niet te veel snaaien. Zorg er ook voor dat je hond een gezond gewicht en een goede conditie behoudt. Geef niet teveel eten en ga dagelijks een flink stuk met je hond wandelen. Dan is de kans op bijvoorbeeld suikerziekte bij je hond al een stuk kleiner.

Leer alles over hoe je jouw Friese Stabij gezond en gelukkig houdt

Wil je weten hoe je jouw Friese Stabij zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een gezond gebit voor je Friese Stabij

Een gezond gebit is voor je hond erg belangrijk. Poets daarom dagelijks de tanden en kiezen van je hond. Hiervoor kun je bij de dierenspeciaalzaak hondentandpasta en een tandenborstel kopen. De eerste paar keer zal je hond het gek en vreemd vinden. Maar je zult merken dat hij er snel aan went en het zelfs lekker zal gaan vinden. Laat het gebit ook jaarlijks door de dierenarts controleren.

Tandsteen kan zorgen voor ontstekingen in de bek van je hond. En dat kan gevaarlijk zijn voor zijn gezondheid. De dierenarts kan het gebit van je Stabij ook reinigen. Dat gebeurt vaak onder narcose. De hond voelt er dan helemaal niets van en hij wordt wakker met een fris gebit. De Stabij zal daarna ook minder uit zijn bek stinken.

Hoe herken je ziekte bij je Friese Stabij?

Als je Friese Stabij ziek is, dan zul je dat het eerste kunnen zien aan zijn vacht. De vacht van een zieke hond is dof en glanst niet meer. Ook kan de vacht muf gaan ruiken en kan de vacht uitvallen. Ook zie je vaak aan de ogen van je hond of de hond gezond is. De ogen moeten helder en stralend zijn. Tenslotte is het gedrag van je Friese Stabij maatgevend. Zie je een gedragsverandering bij je hond die je niet goed kunt verklaren? Ga dan met hem naar de dierenarts. Misschien heeft je hond een ziekte onder de leden. Ook als je Stabij futloos en zonder energie is, is dat een teken om met hem naar de dierenarts te gaan.

Een zieke Stabij kan een verminderde eetlust hebben, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Als je hond juist meer eet dan normaal en onverzadigbaar is, kan er ook iets met hem aan de hand zijn. Datzelfde geldt voor overmatig drinken en plassen of vaak moeten overgeven. Twijfel je? Ga dan altijd voor de zekerheid naar een dierenarts en laat je hond goed nakijken. Sluit altijd een goede ziektekostenverzekering af voor je hond. Dan worden heel veel kosten gedeeltelijk of helemaal vergoed. En kom je nooit voor verrassingen te staan als je een keer met spoed naar de dierenarts moet met je Friese Stabij.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

De Friese Stabij en de Heidewachtel zijn nauw aan elkaar verwant en komen mogelijk van dezelfde voorouders. Het is dus helemaal niet zo gek om deze twee rashonden met elkaar te kruisen. De Heidewachtel wordt in de praktijk ook wel de Kleine Münsterlander...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!