Inhoudsopgave
De Friese Stabij maakt een aantal groeifasen door in zijn leven. Hij wordt geboren als pup, dan krijg je de puberhond. Deze periode gaat ook vaak gepaard met pubergedrag. Daarna krijg je een lange periode van volwassenheid.
De verschillende groeifasen die je Friese Stabij zal doorlopen zijn: neonatale fase, overgangsfase, socialisatiefase, jeugdfase, adolescentiefase en daarna is je hond volwassen. Iedere fase gaat gepaard met een aantal vaste kenmerken die je zult zien in het gedrag van je hond. Zo weet je precies in welke groeifase jouw Friese Stabij zich bevindt.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!
De neonatale fase van de Friese Stabij
Iedere hond begint als puppy. Dat is bij de Friese Stabij niet anders. In deze neonatale groeifase zijn de pups nog helemaal afhankelijk van hun moeder. Ze slapen veel en drinken bij hun moeder. De pups hebben de oogjes en oren nog dicht. Ze kunnen al wel goed geuren ruiken en merken het ook als ze aangeraakt worden. Na een dag of tien gaan de ogen open. Ze zien dan eigenlijk nog niets. De pups reageren nog niet op licht of beweging. De pups slapen veel en kunnen nog niet op hun pootjes staan.
Het is belangrijk dat de Friese Stabij pups tijdens deze groeifase veel bij hun moeder zijn. Als ze hun moeder missen, dan piepen ze zachtjes en gaan ze haar zoeken. De moeder is in deze fase erg belangrijk. Ze voedt de pups en houdt ze warm De pups kunnen hun eigen lichaamstemperatuur nog niet op peil houden. Daar hebben ze echt de moeder Stabij voor nodig. In deze fase is het belangrijk dat ze in contact met mensen komen. Natuurlijk niet te lang. Maar af en toe oppakken of aaien is goed voor de pups. Dan zullen ze zich beter gedragen als ze ouder zijn.
De overgangsfase van de Friese Stabij
Als de Friese Stabij pup twee tot drie weken komt hij in de overgangsfase van de groei terecht. Ze worden nu echt hond en vertonen ook de karaktereigenschappen van een volwassen hond. Ze kwispelen, grommen en spelen graag met de andere pups uit het nest. De oren en ogen gaan open en de Stabij pups gaan op licht, geluid en beweging reageren. De pups drinken nog steeds veel bij hun moeder, maar ze kunnen nu ook wel wat brokjes eten en water drinken. Dit is een korte periode van ongeveer twee weken. Daarna komen de pups in de socialisatiefase.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Friese Stabij wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
De socialisatiefase van de Friese Stabij
De socialisatiefase van de Friese Stabij is een ontzettend belangrijke fase. Hier wordt het karakter van de pup gevormd. Deze fase begint in de derde levensweek van je pup en duurt tot ongeveer de twaalfde week. Veel van wat er in deze periode gebeurt, neemt de pup zijn leven lang mee. Heeft hij hier een negatieve ervaring, dan zal hij dat voor de rest van zijn leven onthouden. Tijdens deze groeifase ontwikkelen de pups hun sociale vaardigheden en ontdekken ze hun omgeving. In deze fase is het ook erg belangrijk dat de Friese Stabij veel in aanraking komt met mensen, veelvoorkomende voorwerpen en situaties. In de laatste fase van deze periode is het verstandig om de pup een keer mee te nemen in de auto, een keer met de stofzuiger bij de pup rondgaan, een dierenarts bezoeken.
En al deze eerste ervaringen moeten positief zijn. Dan socialiseert de pup het best en zal hij hier in zijn latere leven heel veel profijt van hebben.
Het begin van deze groeifase kun je herkennen omdat de pup probeert te staan en te lopen. En ze kunnen nu ook voor het eerst een blafje laten horen. Bij een hard geluid kunnen ze schrikken en kunnen ze ook snel wegkruipen bij hun moeder. De moederhond speelt nog steeds een belangrijke rol in het leven van de pups, maar ze kunnen nu ook al zelfstandig dingen ondernemen. In de socialisatiefase komen ook de melktandjes van de pups door.
De jeugdfase van de Friese Stabij
Na de socialisatiefase van je hond begint de jeugdfase, dat is met ongeveer 12 weken. Deze fase eindigt als de adolescentiefase begint. Je pup hoort, ziet en ruikt alles en hij is lekker actief. In deze fase begint het zindelijk maken en het leren lopen aan de riem. Ook zal je pup op van alles en nog wat willen kauwen. Het is een periode waarin je Friese Stabij pup veel aandacht van je vraagt. Het is belangrijk dat je je pup blijft socialiseren. Een puppycursus kan hierbij helpen. Dan leert je pup direct de basiscommando’s. Ook is een cursus goed voor je Friese Stabij in deze groeifase, omdat hij dan ook leert om met andere honden om te gaan.
Je pup zal steeds groter groeien. Hij zal zijn melkgebit verruilen voor een volwassengebit. Zodra het wisselen begint zul je dit merken doordat je pup overal op gaat kauwen. Ook zul je snel ergens een tandje van hem vinden. Na het wisselen is de kauwbehoefte van je hond een stuk minder. Een lekker bot is altijd goed om voor je Stabij te kopen. Maar je kunt je schoenen na de fase van het wisselen vaak weer in de kamer laten staan.
Leer alles over jouw lieve Friese Stabij
Wil je álles leren over jouw Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
De Adolescentiefase Friese Stabij
Na ongeveer 12 maanden komt je Friese Stabij in de adolescentiefase van zijn groei. De adolescentiefase is goed te herkennen bij je Friese Stabij. Je hond zal agressief kunnen zijn naar andere honden, of overlopen van energie. Ook zie je in deze fase vaak dat de hond niet luistert en totaal niet doet wat jij zegt. Het is een echte puber en je Friese Stabij vertoont ook echt pubergedrag.
Een goede cursus, veel geduld en consequent zijn in je opvoeding is het beste wat je in deze fase kunt doen voor je hond. Deze fase duurt ongeveer totdat je hond twee en soms drie jaar is. Daarna breekt de volwassenfase aan van je hond. Dan is je hond rustiger, hij luistert beter en zie je steeds meer de lieve en leuke karaktereigenschappen in jouw hond die passen bij een Friese Stabij.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?
Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.