Home | De kruising Friese Stabij x Kooiker is een schitterende mix

De kruising Friese Stabij x Kooiker is een schitterende mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Friese Stabij is een hondenras waarvan er in Nederland ongeveer 3500 exemplaren te vinden zijn. De hond komt dus niet echt veel voor. Omdat er jaarlijks ongeveer 350 Friese Stabij pups worden geboren, zal het je waarschijnlijk niet verbazen dat er ook niet zoveel kruisingen met het ras te vinden zijn.

Er komen wel kruisingen voor met diverse andere hondenrassen maar heel veel zijn dat er niet. Zo wordt er bijvoorbeeld wel voor gekozen de Friese Stabij te kruisen met de Kooiker.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

De Kooiker

Misschien heb je nog niet eerder van de Kooiker gehoord maar de kans dat je dit hondenras wel eens gezien hebt, is aanzienlijk. Het is een vrij kleine hond die aardig wat van de Friese Stabij weg heeft maar dan wel in een kleinere uitvoering. De hond staat ook bekend als Kooikerhondje. De Kooiker is een pittig, intelligent, loyaal, vrolijk en blij hondje dat graag van alles voor en samen met zijn baasje wil doen. De hond is een goede waker en vangt graag kleine prooien.

De hond is van nature vriendelijk maar kan tegenover vreemden wel wat terughoudend zijn. Dit is snel verdwenen wanneer de hond iemand beter leert kennen. Blaffen doet hij alleen als er echt iets aan de hand is. Je kunt er met een goede socialisatie een geweldig leuke huisgenoot aan hebben die veel energie heeft en die dan zeker ook kwijt moet.

Uiterlijke kenmerken van de kruising Friese Stabij Kooiker

Hoe de kruising tussen beide rassen eruit komt te zien is altijd afwachten. Dat geldt voor elke kruising tussen twee verschillende hondenrassen. Is een van de twee ouderrassen dominant, dan is de kans groot dat de kruising daar het meeste op lijkt. De gemiddelde schofthoogte van de Kooiker is aanzienlijk kleiner dan die van de Friese Stabij. De Kooiker meet namelijk tussen de 35 en 40 centimeter. Grote kans dat de kruising dan ook kleiner is dan een raszuivere Friese Stabij.

De Kooiker is bruin met wit, dus de kans dat de kruising meerdere kleuren zal krijgen, is groot. De Kooiker is meer roodbruin terwijl de Friese Stabij vaak chocoladebruin is. De hond zal een atletisch en vrij slank postuur hebben, uiteraard met een langharige vacht en de oren worden naar beneden gedragen. De ogen van je huisdier zullen donker zijn.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Friese Stabij (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Karakter van de kruising Friese Stabij Kooiker

Voor beide ouderrassen geldt dat het om een blije, energieke en bijzonder sportieve hond gaat. De kruising zal dit zeker ook zijn. Daarnaast is het een sociale hond met een goed jachtinstinct. Je kunt verwachten dat de kruising intelligent is en veel uitdaging nodig heeft om verveling tegen te gaan. Dit betekent zowel fysieke uitdaging in de vorm van rennen en lange wandelingen maken maar tevens geestelijke uitdaging in de vorm van spelletjes.

De kruising tussen beide rassen levert een aanhankelijke en trouwe hond op, maar dan wel alleen naar de mensen die het dier goed kent. Naar vreemden kan de hond in het begin wel wat afstandelijk reageren maar dat kan met een goede socialisatie opgelost worden.

Opvoeding van de kruising Friese Stabij Kooiker

De kruising levert een intelligente hond op die graag voor zijn baasje wil werken maar de socialisatie en opvoeding van het dier dient wel op de juiste manier te geschieden. Dit betekent dat je als baasje ervoor moet zorgen dat de opvoeding altijd consequent gebeurt.

Schreeuwen of lelijk tegen de hond doen werkt niet dus zorg voor een zachtaardige opvoeding en beloon het dier altijd als deze het goed doet. De hond zal daardoor alleen maar sneller leren en is zeker intelligent genoeg om allerlei dingen vlot op te pikken.

Omdat de hond veel energie heeft die hij kwijt moet, is veel bewegen belangrijk maar ook uitdagingen op geestelijk vlak moeten niet geschuwd worden. Hierdoor leert je hond van alles en zal hij zich niet zomaar gaan vervelen, hetgeen kan resulteren in ongewenst gedrag.

Zelfstandige en soms een beetje eigenwijze hond

Voor beide ouderrassen geldt dat de hond nog wel eens een eigen wil kan hebben en zeer zelfstandig is. Dit wordt door sommige mensen ook als een beetje eigenwijs of koppig gezien maar wanneer je de hond goed socialiseert, levert dat geen problemen op. Begin zo vroeg mogelijk met de socialisatie van je pup zodat deze veel spelenderwijs leert. Hier hebben zowel het dier als jijzelf op latere leeftijd het meeste baat bij.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Friese Stabij

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Prijs van de kruising Friese Stabij Kooiker

Een raszuivere Friese Stabij kost je bij een goede en betrouwbare fokker tussen de €750 en €950. Voor een raszuivere Kooiker dien je al snel op een prijs tussen €1000 en €1500 te rekenen. Een kruising zal dus naar alle waarschijnlijkheid meer dan €1000 kosten. Je kunt op internet sites vinden van betrouwbare fokkers van beide rassen maar meer informatie over de kruising is tevens beschikbaar. Informeer altijd goed op voorhand wat de hond je gaat kosten. Bezuinig niet op de kosten voor aanschaf want dan is de kans groot dat je met een malafide fokker te maken hebt die de hondjes goedkoper aanbiedt dan een goede fokker.

Bijkomende kosten voor je nieuwe huisgenootje

De aanschafkosten voor een hondje van deze kruising zijn zeker niet gering. Heb je voldoende bij elkaar gespaard om het hondje te kopen? Bereken dan eerst voor jezelf de kosten van wat je allemaal nog meer nodig hebt. Alleen met de kosten voor de hond zelf ben je er natuurlijk bij lange na niet. Een hondje aanschaffen is natuurlijk enorm leuk om te doen maar je moet daarvoor wel voldoende financiën hebben om het beestje goed te kunnen verzorgen en te geven wat het nodig heeft.

Zo dien je onder andere rekening te houden met bijkomende kosten voor voer, medicatie en snoep. Je hond heeft een riem en halsband nodig, minimaal één fijne mand, een bench en spulletjes om de langharige vacht te verzorgen. Vergeet vooral ook niet om speelgoed aan te schaffen en dat je moet betalen voor de dierenarts en de hondentraining.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!