Home | Een Friese Stabij kopen.. de ultieme gids (puppy of volwassen)

Een Friese Stabij kopen.. de ultieme gids (puppy of volwassen)

⏱ Leestijd: 5 minuten

Een Friese Stabij is een leuke en lieve hond om in huis te halen. Je hebt er beslist een vriendelijke en sociale kameraad aan die niets liever wil dan voor zijn mensen werken en in hun gezelschap wil verkeren.

Een Friese Stabij is een hond die je niet zo veel ziet maar de meeste mensen zullen er voor naar een goede fokker gaan. Dit is ook altijd aan te raden. Als je een Friese Stabij wilt aanschaffen, is het belangrijk goed rekening te houden met een aantal zaken. Om te weten wat verstandig is om te doen, lees je het beste de volgende tekst goed door. Zo ga je goed voorbereid een leuke nieuwe huisgenoot aanschaffen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

Kijk goed of het ras bij jou en je persoonlijke situatie past

Om te beginnen is het erg belangrijk om te kijken of het ras bij jou als persoon en bij je situatie past. De Friese Stabij is een vriendelijke en sociale hond maar deze heeft wel veel beweging nodig. De hond houdt erg van lange wandelingen maken dus als je zelf niet al te sportief bent aangelegd, is dit ras niet het meest geschikte voor jou. Als je zelf graag lange wandelingen maakt, is dat natuurlijk al een goed begin. De Friese Stabij is een middelgrote hond.

Qua formaat zou deze prima op een appartement of in een wat kleinere woning gehouden kunnen worden, maar het is wel heel belangrijk dat de hond dan voldoende beweging buitenshuis krijgt. Een huis met een tuin is erg fijn om te hebben zodat je huisdier zich daar lekker kan uitleven. Kijk dus goed hoe je woonsituatie is voordat je een pup of volwassen Friese Stabij in huis haalt.

Let op: Het kopen of adopteren van een Friese Stabij (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Bepaal of je een puppy of een volwassen hond wilt

Er worden jaarlijks zo’n 350 pups van dit ras in Nederland geboren. Dit is natuurlijk niet zoveel maar het is zeker niet onmogelijk om er eentje te gaan kopen. Dit is ook iets waar je als aankomend hondenbezitter rekening mee moet houden. Kies je voor de aanschaf van een puppy of ga je voor een volwassen hond? Om te beginnen koop je een puppy het beste bij een fokker. Ga altijd naar een erkende fokker die bij een rasvereniging is aangesloten.

Deze fokken namelijk volgens de strenge regels van de vereniging en stellen altijd de gezondheid van zowel de moederhond als de pup voorop. Bij een fokker kun je doorgaans alleen terecht voor een puppy, tenzij ze ook een volwassen hond te koop aanbieden.

Wanneer je op zoek bent naar een volwassen Friese Stabij

Een volwassen Friese Stabij vind je zelden bij een fokker. Simpelweg omdat ze deze niet verkopen maar de honden gebruiken om mee te fokken. Als je een volwassen Friese Stabij wilt, houd er dan rekening mee dat je deze bij iemand particulier moet kopen. Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand een hond ter adoptie aanbiedt en deze zijn niet altijd negatief. Sommige honden hebben een rugzakje maar soms doen mensen afstand van een hond omdat ze naar het buitenland gaan, er niet meer voor kunnen zorgen of omdat het baasje helaas overleden is.

In dat geval verdient de hond zeker nog een tweede kans in een nieuw huisje. Dit geldt natuurlijk ook voor honden die in het asiel zitten. Ook die hebben wel eens een rugzakje maar dat wil niet zeggen dat ze geen gouden mand verdienen. Volwassen raszuivere Friese Stabijs zul je overigens maar zelden aantreffen in een dierenasiel.

Waarom kiezen voor een puppy?

Een puppy of een volwassen hond aanschaffen heeft allebei voor- en nadelen. Kies je voor een puppy? Dan kun je deze vaak al gaan ophalen bij de fokker wanneer deze zo’n tien weken oud is. Dit betekent dat het karakter van de pup nog volop in ontwikkeling is en je het beestje kunt zien opgroeien tot een volwassen Friese Stabij. Je ziet je pup zich ontwikkelen, groter worden en van alles ontdekken en dat is natuurlijk super leuk.

Zo kun je ook met de puppy op hondentraining gaan om deze goed te socialiseren en op te laten groeien tot een geweldige huisgenoot. Een nadeel van een puppy aanschaffen is dat je er als baasje veel tijd en geduld in moet steken. Het beestje heeft veel aandacht en de juiste opvoeding nodig en moet nog veel leren.

Je moet daar als baasje natuurlijk wel de tijd voor en voldoende zin in hebben. Een pup moet bijvoorbeeld ook zindelijk leren worden en daarvoor zijn veel geduld en vele wandelingen nodig.

Waarom kiezen voor een volwassen hond?

Als je liever voor een volwassen Friese Stabij kiest, heeft dat ook voor- en nadelen. Een groot voordeel is dat het karakter van de hond reeds volledig gevormd is. Wat je ziet, is wat je krijgt, ook letterlijk want de hond groeit op volwassen leeftijd natuurlijk ook niet meer verder.

Als je de hond van iemand anders overneemt, kan deze je er al veel meer over vertellen zodat je weet waar je aan toe bent. De hond kan op deze leeftijd al veel en indien deze op de juiste manier gesocialiseerd is en goed gehoorzaamt, is dat voor jou als nieuwe baasje natuurlijk wel handig.

Leer alles over het kopen of adopteren van jouw Friese Stabij

Overweeg je een Friese Stabij te kopen of te adopteren? Super! Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Nadeel en voordeel hond op leeftijd

Je dient er wel rekening mee te houden dat niet alle volwassen honden goed gesocialiseerd zijn en soms ook wel wat problemen kunnen vertonen. Het is dan aan jou als nieuwe eigenaar de hond vervelende trekjes af te leren en nieuwe dingen te leren.

De Friese Stabij is daar intelligent genoeg voor en leert snel. Een ander nadeel is dat je de hond niet van jongs af aan ziet opgroeien en indien deze al wat op leeftijd is, je er minder lang van kunt genieten. Hetgeen zeker niet wegneemt dat je ook aan een volwassen Friese Stabij nog jaren een geweldig kameraad kunt hebben.

Ga altijd naar een erkende fokker

Wanneer je besluit voor een puppy te gaan, kies je het beste voor een erkende fokker. Deze zijn er zeker te vinden. Je mag bij een erkende fokker vaak al komen kijken naar het nestje met pups voordat deze oud genoeg zijn om mamahond te verlaten. Een goede en betrouwbare fokker heeft niets te verbergen en kan je reeds veel over het ras en de specifieke hondjes vertellen. Bij een erkende fokker is de kans ook het grootste dat je een gezonde pup mee naar huis neemt.

Omdat er niet zoveel Friese Stabij pups worden gefokt, werken de fokkers veel samen. Dit is om inteelt en daarbij horende problemen te voorkomen en ervoor te zorgen dat je hondje gezond is en blijft.

Hoe kun je zien dat het goed zit?

Wanneer je bij een goede fokker binnenkomt, zie je dat al snel. Het is er netjes, de dieren zien er goed verzorgd uit en zijn blij en speels. De fokker heeft niets te verbergen en zal alles over het ras kunnen vertellen zodat jij als mogelijke koper weet waar je aan toe bent.

Als je een klik hebt met een van de pups, kun je deze ook vast reserveren en ophalen wanneer deze oud genoeg is. Bij een fokker die alleen maar voor het geld dieren fokt, zijn de omstandigheden vaak slecht. De gezondheid van de dieren is niet het belangrijkste waardoor je het risico loopt een pup die niet gezond is mee naar huis te nemen.

Een hond betekent een grote verantwoordelijkheid

Voordat je een hond in huis haalt, is het belangrijk goed te overwegen wat dit betekent. Je krijgt er een fijne kameraad voor in huis waar je veel mee kunt ondernemen maar je moet dat natuurlijk wel doen. Dat is niet alleen voor jezelf maar vooral ook voor het dier erg belangrijk. Als je een hond aanschaft is dat voor het leven en dien je er voor te zorgen en je verantwoordelijkheid te nemen. Een hond is geen gebruiksvoorwerp dat je na enige tijd weer gewoon wegdoet of inruilt voor wat anders.

Houd altijd rekening met de kosten

Daarnaast is het belangrijk dat je op voorhand bekijkt of een hond financieel haalbaar voor je is. Een hond aanschaffen is één ding, deze onderhouden een tweede. Naast de aanschafprijs voor je nieuwe huisgenoot komen er ook kosten bij voor spullen zoals speelgoed, een mand, een bench, voer en snoepjes.

Vergeet ook niet dat het verstandig om zo jong mogelijk met je Friese Stabij op cursus te gaan. Dit kost uiteraard ook geld. Daarnaast is een bezoekje aan de dierenarts ook nodig om je huisdier te laten enten. Leg ook altijd geld opzij voor medicatie tegen vlooien, teken en wormen. Dit zijn allemaal kosten die steeds terug blijven keren als je een huisdier hebt en waar je dus wel degelijk rekening mee moet houden.

Haal je nieuwe huisgenootje op

Alles in orde en is de Friese Stabij de hond voor jou? Ga dan op zoek naar een goede fokker. Kijk of deze is aangesloten bij een rasvereniging of informeer bij andere hondenbezitters naar goede adressen waar je terecht kunt. Zorg ervoor dat je thuis alles op orde hebt voordat je pup arriveert. Zo komt deze letterlijk en figuurlijk in een gespreid bedje terecht en kan deze na aankomst rustig bijkomen van alle nieuwe indrukken. Veel plezier en geluk met je nieuwe huisgenootje!

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

De Friese Stabij en de Heidewachtel zijn nauw aan elkaar verwant en komen mogelijk van dezelfde voorouders. Het is dus helemaal niet zo gek om deze twee rashonden met elkaar te kruisen. De Heidewachtel wordt in de praktijk ook wel de Kleine Münsterlander...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!