Home | Bestaat er een kortharige Friese Stabij?

Bestaat er een kortharige Friese Stabij?

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Friese Stabij is een echt Nederlands ras uit Friesland. Ze werden vroeger speciaal gefokt op hun zelfstandigheid. Nu wordt de hond vaak als eigenwijs en koppig omschreven, maar eigenlijk is het een hele zelfstandige hond. Bij de Friese boeren was en is de hond erg geliefd. Vroeger om hun zelfstandigheid en werklust en tegenwoordig omdat het een lieve, leuke en zelfstandige hond is.

En misschien is de hond in Friesland wel zo populair, omdat het een ras is dat afkomstig is uit Friesland. De Friese Stabij heeft halflang haar. Een kortharige Friese Stabij bestaat niet. In dat geval gaat het om een ander ras hond, of een Stabij die helemaal kort geschoren is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

Het uiterlijk van de Friese Stabij

De Friese Stabij wordt ook wel de Friese Stabyhoun genoemd. Het is een van de zeldzaamste hondenrassen ter wereld. De naam Stabij komt van ‘sta me bij’. En dat is precies wat deze hond deed en doet. Hij stond de boer bij in zijn werk op de boerderij. En nu is de hond nog steeds graag bij zijn baas in de buurt. De vacht van de Stabij is lang en sluik. Op zijn hoofd is de hond korter behaard. Maar een echte kortharige Friese Stabij bestaat niet. Dan is het geen raszuivere hond en zal er altijd een mix van een andere hond bij in zitten.
De Friese Stabij is meestal zwart van kleur met een witte aftekening.

Heel af en toe kom je een Stabij tegen met een oranje of bruine vacht met een witte aftekening. Het witte deel van de vacht heeft vaak schimmelvlekken. De neus van de overwegend zwarte hond is zwart en die van de bruine of oranje hond is bruin. De Stabij valt onder de middelgrote honden. De ideale hoogte voor een reu is 53 centimeter en voor een teef 49 centimeter.

De verzorging van de Friese Stabij

De Stabij is een makkelijke hond om te onderhouden. De lange vacht moet wel een paar per week gekamd worden. Dit is verstandig om regelmatig te doen, omdat de hond anders klitten kan krijgen. De langharige vacht zorgt er zelf voor dat het vuil weggaat. Daarom zal je Friese Stabij ook bijna nooit stinken naar hond. Er blijft niets in de haren zitten wat kan leiden tot vieze hondengeurtjes. Je Friese Stabij kun je beter niet in bad doen. Als het echt niet anders kan, dan kun je de lange haren van je Stabij een keer wassen. Maar in principe is dat niet nodig. Als ze echt vies zijn kun je ze laten zwemmen in redelijk schoon water. Je zult merken dat de Friese Stabij er dan weer schoon uitkomt.

Een Friese Stabij met een kortharige vacht komt niet voor. Dan is het geen echte Friese Stabij. De lange haren zijn juist een eigenschap waaraan je de Stabij kunt herkennen en kunt onderscheiden. De hond heeft veel beweging nodig. Hij moet zeker één tot twee uur per dag buiten zijn om te rennen en te spelen. Ook kun je je hond regelmatig laten zwemmen. Daar zijn ze gek op. En spelletjes in het water is ook iets waar de Stabij veel plezier aan beleeft.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Friese Stabij wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Friese Stabij als jachthond

In de 19e eeuw werd de Friese Stabij vooral gebruikt om te jagen op vossen en vogels. Ook werd de Stabij vaak ingezet om mollen te vangen. De vachtjes van de mollen werden dan vaak verkocht. De hond werd voor van alles en nog wat gebruikt. Het zijn echte jachthonden. Ze zijn erg zelfstandig en gaan daarom ook vaak zelf op jacht als ze iets zien of ruiken. De baas hebben ze daar dan niet eens bij nodig. De Friese Stabij is een staande jachthond. Ze blijven stokstijf staan als ze het wild voor de baas hebben gespot. Hierbij tillen ze soms één voorpoot op. Ze richten hun neus naar het wild, zo weet de jager precies waar het wild zit. Een Friese Stabij is ook gek op water. Ze kunnen goed zwemmen en kunnen het wild in het water van ver apporteren.

De Friese Stabij als gezinshond

De Friese Stabij is een lieve en vriendelijke hond. Hij is erg geschikt om als gezinshond te houden, omdat hij zo lief en aanhankelijk is. De honden zijn erg kindvriendelijk. Ze kunnen bijna alles van een kind hebben. Toch is het niet verstandig om je kind alleen te laten met de hond. Als een Stabij zich in een hoek gedreven voelt kan hij gaan snauwen. Dat wil je natuurlijk liever voorkomen. Daarom is het belangrijk dat je hond altijd een plekje heeft waar hij zich terug kan trekken als het hem iets teveel wordt.

De Stabij is een hond die boordevol energie zit. Daarom zal hij perfect gedijen op een boerderij. Maar ook bij een actief gezin kan de Stabij op zijn plek zijn. Hij heeft wel veel beweging nodig. Vier keer uitlaten per dag en nog dagelijks een flinke wandeling van één of twee uur waarbij hij al zijn energie kwijt kan. Het is belangrijk dat je als baas hier voldoende tijd voor hebt of kunt vrijmaken. Ook kun je met de hond gaan zwemmen of hem aan de fiets laten rennen. Je hond zal dit geweldig vinden.

Leer alles over jouw lieve Friese Stabij

Wil je álles leren over jouw Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een Friese Stabij opvoeden

Als je een Friese Stabij pup hebt gekocht dan kun je het beste direct beginnen met een consequente opvoeding. Een puppycursus is een goede start. Maar houd er rekening mee dat de Stabij nog wel meer cursussen nodig heeft, voordat hij doet wat zijn baas wil dat hij doet. De Stabij is een zelfstandige hond en hij kan zich prima zelf redden. Hij zal ook het liefst doen wat hij zelf wil.

Daarom is het goed om direct grenzen te stellen. Datgene dat je volwassen hond niet mag, moet je ook direct bij je pup afstraffen. Na een goede socialisatie en opvoeding heb je een goede vriend voor het leven. De volwassen Stabij is graag bij zijn baas. Je zult hem daarom goed los kunnen laten lopen. De hond komt namelijk altijd weer bij je terug en zal jou goed in de gaten houden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

De Friese Stabij en de Heidewachtel zijn nauw aan elkaar verwant en komen mogelijk van dezelfde voorouders. Het is dus helemaal niet zo gek om deze twee rashonden met elkaar te kruisen. De Heidewachtel wordt in de praktijk ook wel de Kleine Münsterlander...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!