Home | Friese Stabij x Labrador kruising: maak kennis met deze mooie mix

Friese Stabij x Labrador kruising: maak kennis met deze mooie mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Friese Stabij komt als raszuivere hond slechts in kleine aantallen voor in Nederland. Mede hierdoor zijn er ook niet zoveel kruisingen met dit ras te vinden. Ze zijn er echter wel en de Friese Stabij wordt ook wel gekruist met de Labrador. Hoe deze kruising er precies uit komt te zien en welke karaktertrekken de hond heeft, kan verschillen. Dit hangt natuurlijk af van welk ras dominant is. De meeste kruisingen hebben kenmerken van beide ouderrassen en er wordt vaak gekozen voor hondenrassen die op elkaar lijken en bepaalde overeenkomsten hebben.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

De Labrador

We zullen je eerst in het kort wat vertellen over de Labrador. Dit is een vrolijk en sociaal hondenras dat veel in ons land voorkomt. De Labrador, ook wel bekend onder de naam Labrador Retriever, is van origine een jachthond maar ook prima geschikt als gezinshond. De hond heeft een aanhankelijk karakter en is graag veel samen met zijn mensen om leuke dingen te ondernemen. De Labrador is een intelligente hond die dingen snel oppikt, graag speelt en veel rent.

De hond houdt ook erg van zwemmen dus je moet niet vreemd opkijken als hij ergens een duik neemt. Met een Labrador haal je een heuse familiehond in huis. Het is een echte kameraad die deel uitmaakt van het gezin en die goed met kinderen en andere dieren op kan schieten.

Uiterlijke kenmerken van de kruising Friese Stabij Labrador

De kruising tussen een Labrador en een Friese Stabij staat onder verschillende namen bekend. In ons land staat de kruising tevens bekend onder de naam Friese Langhaar. Hoe het resultaat van deze kruising er precies uit komt te zien, is altijd afwachten maar het is meestal een mooie combinatie van beide rassen. De Nederlandse naam van deze kruising zegt het al: het zal een langharige hond worden. De vacht is zeker langer dan die van een raszuivere Friese Stabij.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Friese Stabij (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Vachtkleur van de kruising

Welke kleur de vacht wordt, is moeilijk te voorspellen maar dit is zeker ook afhankelijk van de kleur van de Labrador. Is een van de ouders een blonde of bruine Labrador? Grote kans dat deze kleuren terugkomen bij de kruising. Bij een kruising met een zwarte Labrador zal de hond hoogstwaarschijnlijk zwart met wit zijn. Dit komt bij de Friese Stabij ook het meeste voor. De kans op een bonte vacht is erg groot. De hond zal middelgroot, vrij slank en atletisch gebouwd zijn.

Karakter van de kruising Friese Stabij Labrador

De kruising zal een vriendelijke, actieve en enthousiaste hond zijn die veel energie heeft en deze maar al te graag kwijt wil door te rennen, te spelen en lange wandelingen te maken. Bij voorkeur natuurlijk samen met de andere gezinsleden want dat is natuurlijk het leukst. Omdat beide ouderrassen oorspronkelijk gefokt werden als jachthond, zal het je kruising zeker niet aan een bepaald jachtinstinct ontbreken.

Houd er daarom altijd rekening mee dat je hond er zomaar eens vandoor kan gaan als hij een prooi ziet en erop zal willen jagen. Het is een intelligente hond die ook geestelijk veel uitdaging nodig heeft om verveling tegen te gaan. Zorg voor voldoende spelletjes zoals puzzels en andere uitdagingen en breng daar zeker ook de nodige variatie in aan. Omdat de hond slim is, zal deze een bepaald spelletje snel doorhebben en dan het liefst een ander willen doen.

Opvoeding van de kruising Friese Stabij Labrador

Een kruising tussen een Friese Stabij en een Labrador opvoeden is niet zo heel gecompliceerd omdat beide ouderrassen op elkaar lijken en de honden intelligent genoeg zijn om dingen snel op te pikken. Het is bij de opvoeding van je kruising met name belangrijk dat je ervoor zorgt dat deze veel beweging krijgt. Grote kans dat je hond van zwemmen, rennen, spelen, wandelen en hondensport houdt dus het is zaak daar veel tijd aan te besteden.

Indien de hond overdag veel beweging krijgt en zijn energie kwijt kan, heb je er ’s avonds geen kind meer aan en heb je een rustige hond in huis. Het is tevens belangrijk de hond voldoende geestelijke afleiding en uitdaging te bieden.

Consequente opvoeding met belonen is nodig

De kruising opvoeden is niet zo moeilijk maar het is vooral belangrijk dat je als baasje consequent blijft. De hond is vrij gevoelig dus een opvoeding met zachte hand is aan te raden. Schreeuwen is uit den boze en het is belangrijk dat je de hond blijft belonen voor goed gedrag.

Zo zal je huisdier snel doorhebben wat wel en wat niet gewenst is. Start reeds met je kruising te trainen wanneer deze nog een puppy is. Op die manier kan er op de hondencursus veel spelenderwijs geleerd worden en heb je er op latere leeftijd een goed gesocialiseerde hond aan die je netjes gehoorzaamt.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Friese Stabij

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Prijs van de kruising Friese Stabij Labrador

De prijzen van een raszuivere Friese Stabij liggen tussen de €750 en €950. Voor een raszuivere Labrador betaal je al snel een bedrag tussen de €1000 en €1500, zeker als je een hond met een goede stamboom kiest. Als je naar deze prijzen kijkt, zal de prijs van de kruising daar een gemiddelde van zijn en moet je toch al snel aan bedragen rond de 1000 euro denken. Mede omdat er door het kleine aantal raszuivere Friese Stabijs al niet zoveel van dit soort honden zijn, is een kruising immers nog zeldzamer. Er wordt wel gekozen voor kruisingen maar dan altijd met honden die deels dezelfde fysieke kenmerken en karaktertrekken hebben.

Bijkomende kosten voor je nieuwe huisgenootje

Voor een kruising tussen deze twee rassen ben je er natuurlijk nog niet qua financiën met enkel de aanschaf van de hond. Je krijgt tevens te maken met kosten voor een mand, halsband en riem, registratie van de chip, voer, snoepjes en speelgoed. Daarnaast zijn er regelmatig terugkerende kosten zoals die voor een bezoekje aan de dierenarts, medicatie en de jaarlijkse enting. Vergeet niet dat de training, een verblijf in een pension of een bezoek aan de trimsalon extra kosten met zich meebrengen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

De Friese Stabij en de Heidewachtel zijn nauw aan elkaar verwant en komen mogelijk van dezelfde voorouders. Het is dus helemaal niet zo gek om deze twee rashonden met elkaar te kruisen. De Heidewachtel wordt in de praktijk ook wel de Kleine Münsterlander...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!