Inhoudsopgave
Een Friese Stabij is een middelgrote hond. Deze worden vaak niet zo oud als kleine honden maar zeker wel wat ouder dan heel grote exemplaren. De gemiddelde leeftijd die de Friese Stabij behaalt ligt zo rond de 13 tot 14 jaar. Dit is een belangrijk iets om rekening mee te houden als je een dergelijke hond in huis haalt.
Zeker als je voor een puppy kiest, zul je deze jaren hebben en er voor moeten zorgen. Van de andere kant: zo heb je ook lange tijd een geweldige kameraad in huis die je overal volgt en graag bij je wil zijn. Iedereen wil immers zo lang mogelijk een gezond maatje hebben waarmee je veel onderneemt en van alles deelt.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!
Sterk hondenras
De Friese Stabij is een sterk hondenras. Het heeft doorgaans weinig last van bepaalde aandoeningen die je bij andere rassen wel regelmatig ziet voorkomen. De hond kan last krijgen van heupdysplasie. Dit is in lichte gevallen met medicatie op te lossen maar wordt het erger, dan is een operatie noodzakelijk. Ook epilepsie komt voor bij het ras maar is behandelbaar. Fokkers proberen een zo sterk mogelijke hond te fokken en kunnen op voorhand een DNA-test doen om dit soort problemen uit te sluiten.
Een veelvoorkomend probleem bij de Friese Stabij is dat de oren gevoelig zijn voor infecties. Door ze goed schoon te houden kun je als baasje infecties bij de hond voorkomen. Deze zijn uiteraard niet levensbedreigend voor het dier maar vooral erg vervelend.
Kies altijd voor een erkende en betrouwbare fokker
Wanneer je hebt besloten een Friese Stabij aan te schaffen, kun je voor een puppy van het ras bij verschillende fokkers in het land terecht. Op internet vind je een lijst van erkende fokkers van de Friese Stabij. Het is belangrijk dat je altijd naar een erkende fokker gaat. Deze stelt namelijk de gezondheid van het dier voorop en fokt volgens de regels van de rasvereniging. Zo is de kans dat jij met een gezonde en blije puppy naar huis gaat het grootst en kun je met wat geluk nog vele jaren van je maatje genieten.
Let op: Het onderhouden en verbeteren van de gezondheid van jouw Friese Stabij (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Pas de opvoeding aan de leeftijd en het tempo van de puppy aan
Het voordeel van een puppy kopen is dat je deze kunt zien opgroeien tot een volwassen hond. De Friese Stabij pup heeft reeds veel energie en is slim genoeg om veel dingen in rap tempo aan te leren. Ga daarom altijd zo vroeg mogelijk met je pup naar de hondentraining.
Alles wat het dier daar leert kun je thuis weer toepassen. Omdat een puppy veel indrukken te verwerken krijgt in zijn nog jonge leventje, is het belangrijk dat niet alles tegelijk wordt aangeboden.
Zo krijgt de pup de kans alle indrukken goed te verwerken en leert hij meteen wat wel en wat niet gewenst is. Zo pas je de opvoeding en socialisatie van je pup dus altijd aan de leeftijd aan. Dat geldt uiteraard ook voor de mate waarin je de hond laat bewegen. Bouw dit altijd langzaam op zodat de hond een goede conditie krijgt en de spieren, die op puppyleeftijd nog in ontwikkeling zijn, niet overbelast worden.
Hond met een groot uithoudingsvermogen
Als je Friese Stabij eenmaal volwassen is kan deze lange wandelingen maken want het dier heeft een groot uithoudingsvermogen. De hond heeft veel energie die hij uiteraard kwijt moet. Dit gebeurt bij voorkeur dan ook buiten. Heb je zelf niet zo’n grote tuin? Zorg er dan altijd voor dat de hond minimaal een uur op een dag beweging krijgt buitenshuis. Meer is natuurlijk nog beter voor zijn conditie en de lijn.
Wanneer de hond eenmaal wat ouder wordt, zal hij wat minder energie krijgen maar blijven wandelen is wel belangrijk. Zo blijft je hond nu eenmaal het gezondst en sportief bezig zijn is zowel voor baas als dier belangrijk. Je hond geestelijk stimuleren is ook belangrijk, zeker ook naarmate het beestje ouder wordt.
Kies voor goed en voedzaam voer
Om je hond gelukkig en gezond te houden is het belangrijk voor goede voeding te kiezen. Als pup is er speciaal voer te koop voor honden van die leeftijd en op een zeker moment mag je huisdier overstappen op voer voor volwassen dieren. Vind je het moeilijk een goed soort voer te kiezen uit het grote aanbod aan hondenvoer? Raadpleeg dan je dierenarts of de dierenspeciaalzaak.
Het is belangrijk dat je energieke hond voer krijgt waar voldoende bouwstoffen in zitten en dat voedzaam is. Lekker voer is daarbij natuurlijk ook meegenomen. Voer je huisdier niet meer dan nodig zodat deze in goede conditie blijft en niet te zwaar wordt.
Leer alles over hoe je jouw Friese Stabij gezond en gelukkig houdt
Wil je weten hoe je jouw Friese Stabij zo gezond en gelukkig mogelijk houdt? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Houd je hond gezond
Om je hond in goede gezondheid oud te laten worden is het belangrijk dat deze veel aandacht krijgt en blij kan zijn. Vergeet zeker niet de vacht van je hond goed te verzorgen en check regelmatig de oren. Een jaarlijkse check-up bij de dierenarts wordt aanbevolen. Deze kan naar het hart luisteren, de oren en ogen checken, de hond wegen en nog meer doen om te kijken hoe het met de gezondheid van je huisdier gesteld is. Zorg er altijd voor dat het gebit van je hond goed in orde blijft zodat hij goed kan eten en zich happy, zonder pijn voelt.
Ga regelmatig met je hond naar de dierenarts
Nu is het zo dat een hond een levend wezen blijft dat helaas ook ziek kan worden. Als je een gezonde pup kiest, hoop je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk bij je kan blijven wonen. Toch komt het voor dat je beestje ziek wordt. Als je twijfelt over de gezondheid van je huisdier of deze zich anders dan anders gedraagt, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij de dierenarts. Mogelijk mankeert het dier iets dat je zo op het eerste gezicht niet ziet maar dat wel snel verholpen kan worden. Met een regelmatige controle bij de dierenarts houd je je viervoeter ook zo gezond mogelijk.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?
Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.