Home | Eerlijk artikel: de nadelen van een Friese Stabij

Eerlijk artikel: de nadelen van een Friese Stabij

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een hond in huis halen is altijd leuk want je haalt er een maatje bij dat echt deel uit gaat maken van het gezin. Als je kiest voor een Friese Stabij haal je daarmee een aanhankelijke hond in huis die graag bij zoveel mogelijk wat er gebeurt betrokken wil worden. Voor elke hond die je aanschaft geldt dat je er voldoende tijd, geduld en geld in moet steken. Het is niet zomaar iets dat je even aanschaft en wanneer het niet bevalt, je de hond maar weer wegdoet.

Je hebt de verantwoordelijkheid voor het dier en dient er goed voor te zorgen. Schaf daarom nooit zomaar van het ene op het andere moment een hond, of welk ander huisdier dan ook, aan maar denk er eerst goed over na zodat je de juiste keuze maakt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

Nadelen van de Friese Stabij

Een hond in huis halen betekent dat je ervoor moet zorgen. Je haalt het beste voer voor het beestje in huis, zorgt voor voldoende mandjes, kleedjes en speelgoed en hebt uiteraard veel aandacht voor het dier. Veel beweging is belangrijk voor het ras zodat het zijn energie ook goed kwijt kan. Je hebt er wel een geweldige kameraad aan die altijd voor je klaar staat en het liefst zoveel mogelijk bij je wil zijn.

Zeg nu zelf: hoe leuk is het als je thuiskomt en er staat een dier blij te kwispelen omdat je er weer bent. Het is wel belangrijk om te weten dat een hond in huis halen bepaalde verplichtingen met zich meebrengt. Zo heeft ook elk ras zijn eigenaardigheden en bijzondere kenmerken waarmee je rekening dient te houden. We hebben deze nadelen van de Friese Stabij voor je op een rijtje gezet. Hoewel nadelen wel wat sterk uitgedrukt is natuurlijk. Het zijn gewoon kenmerken van dit ras waar je als baasje mee geconfronteerd kunt worden.

Veel beweging nodig

Een belangrijk punt bij de Friese Stabij is dat het dier veel beweging nodig heeft. Als je daar zelf niet van houdt, is dit niet de meest geschikte hond voor je. Houd je wel van lange wandelingen maken? Dan is het geen nadeel dat de Friese Stabij minimaal twee keer per dag een half uur moet wandelen.

Meer is beter maar zorg ervoor dat je de conditie van de hond goed opbouwt. Zo kan deze altijd zijn energie kwijt. Zeker als je zelf weinig ruimte buiten hebt, is veel bewegen buitenshuis echt noodzakelijk.

Let op: Alle uiterlijke en innerlijke kenmerken van jouw Friese Stabij (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hond met een jachtinstinct

De Friese Stabij is van oorsprong een jachthond. Dat instinct zit er nog altijd in dus je moet zeker niet raar opkijken als je hond het ineens op een lopen zet tijdens een wandeling. Grote kans dat hij dan een prooi gezien heeft waar hij achteraan zit.

De hond houdt erg van los lopen en dat kun je rustig doen waar dit mag maar zorg er wel voor dat je dier goed gesocialiseerd is en niet achter werkelijk alles aanrent. Een goede socialisatie kan er tevens voor zorgen dat je hond goed omgaat met andere huisdieren.

Zeer zelfstandige hond

Een kenmerk van de Friese Stabij waar niet iedereen even gelukkig mee is, is dat het een bijzonder zelfstandige hond is. Het dier maakt dus zelf ook wel eens keuzes zonder daarbij naar zijn baasje te luisteren. Dit kan op sommige mensen als eigenwijs of koppig overkomen maar de zelfstandigheid heeft zeker ook zijn voordelen. Zo beslist het dier zelf als het aan het jagen is, wat het moet doen. Door je Friese Stabij consequent en vroeg te socialiseren, kun je er toch voor zorgen dat deze goed gehoorzaamt.

Bijzonder aanhankelijke hond

Een kenmerk van de Friese Stabij is dat de hond erg aanhankelijk en bijzonder trouw aan zijn baasje is. Dit betekent dat de hond zoveel mogelijk bij je wil zijn en je nagenoeg overal volgt. Op zich niks mis mee maar sommige mensen willen zich daar wel eens aan ergeren.

De hond kan daarentegen ook afwachtend zijn als er iets gebeurt dat hij niet kent. Dan laat hij het eerst aan het baasje over om het probleem op te lossen, voordat hij er zelf op af gaat.

Leer alles over de kenmerken van jouw Friese Stabij

Wil je álles leren over de innerlijke en uiterlijke kenmerken van jouw Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Met zachte hand opvoeden

Een belangrijk punt om rekening mee te houden als je een Friese Stabij in huis haalt, is de opvoeding van het dier. De hond heeft een consequente opvoeding nodig maar deze mag nooit met harde hand geschieden. Dit werkt namelijk averechts bij het ras omdat het daardoor angstig kan worden en dit kan resulteren in ongewenst gedrag zoals blaffen of bijten. De hond dient met zachte hand te worden opgevoed, heeft een beloning nodig als hij het goed doet en is erg gevoelig voor stemmingen. Blijf zelf altijd rustig en laat het niet blijken als je in paniek bent of angst voelt, want dit kan het dier van je overnemen.

Hond die veel haar verliest

Er zijn maar weinig hondenrassen die amper haar verliezen. Ook voor de Friese Stabij geldt dat deze twee maal per jaar in de rui is. Op die momenten heb je dus extra veel haar in huis en moet je meer stofzuigen en je bank en kleding ontdoen van haar. Dat is natuurlijk iets waar je met nagenoeg elk hondenras mee te maken krijgt. Wil je dat niet? Dan neem je beter geen huisdier want de haren horen er gewoon bij. Bij een Friese Stabij komt het wel voor dat deze het gehele jaar in de rui lijkt te zijn. Dit is met name bij gecastreerde honden het geval.

Heupdysplasie en epilepsie

De Friese Stabij is een sterk ras dat niet extreem gevoelig is voor allerlei aandoeningen. Het komt echter wel voor dat de hond last krijgt van heupdysplasie of een epileptische aanval kan krijgen. In het geval van heupdysplasie loopt de hond moeilijk en heeft pijn. Er is wel medicatie voor beschikbaar bij lichte gevallen. Dat laatste geldt ook bij epilepsieaanvallen. Er kan bij het fokken reeds getest worden op bepaalde erfelijke aandoeningen bij het hondenras om deze te voorkomen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!