Inhoudsopgave
Als je voor een Friese Stabij kiest en zeker wanneer het een puppy is, dien je deze goed op te voeden. Vind je het nog niet zo makkelijk om dit op de juiste manier te doen? Lees dan de volgende tekst eens door zodat je weet waarop je letten moet. De opvoeding van je viervoeter is niet alleen belangrijk voor het dier zelf maar zeker ook voor jou als baasje. Als je je Friese Stabij namelijk op de best mogelijke manier opvoedt, heb je daar in een later stadium, wanneer de hond eenmaal volwassen is, alleen maar profijt van.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!
Ga met je Friese Stabij op puppycursus
Als je voor een Friese Stabij kiest, mag je je pup bij de erkende fokker vaak al rond de 10 weken oud ophalen. Het is dan nog maar een puppy die alles leuk en interessant vindt en druk zijn best doet om alle indrukken om hem heen zo goed mogelijk te verwerken.
Het is voor een pup van dit ras belangrijk dat je zo vroeg mogelijk met training en socialisatie begint. Je neemt hiervoor je Friese Stabij pup het beste mee naar de hondentraining of een speciale puppycursus. De hond kan hier niet alleen veel leren, maar maakt tevens kennis met andere honden en mensen. Zo leert je viervoeter hier ook meteen mee omgaan.
Van nature sociale hond met een jachtinstinct
Een Friese Stabij kan nog wel eens wat afwachtend reageren op vreemden, maar met een goede socialisatie leert de hond dat er niets engs is en dat hij nergens bang voor hoeft te zijn. De hond is van nature al sociaal en vriendelijk, ook naar andere dieren.
Het is echter wel van origine een jachthond, dus het is belangrijk dat je als baasje niet vergeet dat dit instinct er nog steeds in zit. De Friese Stabij luistert over het algemeen vrij goed maar kan wel eens zelfstandig dingen doen of ineens achter een prooi aanrennen. De hond houdt veel van lange wandelingen maken en kan, mits goed gesocialiseerd, best loslopen waar dat is toegestaan, maar dan moet je niet vreemd opkijken wanneer hij ineens achter een konijntje of een ander klein dier aanrent.
Let op: Het opvoeden van jouw Friese Stabij (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Voed je hond met zachte hand op
Als je een Friese Stabij pup meeneemt op cursus, kan je huisdier daar heel veel leren. Daar weten ze hoe je de opvoeding op de beste manier aanpakt. Alles wat jullie daar samen leren, kun je als baasje ook weer thuis toepassen. Bij de opvoeding van de Friese Stabij is het belangrijk dat dit met zachte hand gebeurt. De hond is namelijk erg gevoelig en met schreeuwen tegen je huisdier of er lelijk tegen doen als deze iets niet goed doet, bereik je helemaal niets.
Het kan met wat pech zelfs zo zijn dat je een averechts effect krijgt en de hond niet meer luistert of er zelfs een trauma van oploopt, hetgeen dan weer kan resulteren in ongewenst gedrag.
Voed je hond altijd op een consequente manier op
Zorg er bij de opvoeding van je Friese Stabij altijd voor dat je er vroegtijdig mee begint. Een pup leert namelijk spelenderwijs. Als je er pas op een later moment mee begint, zal alles wat geleerd moet worden langer duren. Nu is het wel een intelligent hondenras maar hoe jonger het dier is, hoe sneller het iets oppikt.
Het is belangrijk dat je altijd consequent bent in de opvoeding van je huisdier. Twijfel nooit en laat geen wisselend gedrag zien. Dat brengt de hond niet enkel in verwarring, maar het dier is slim genoeg om er zo doorheen te prikken en zelf zijn eigen ding te doen. Gehoorzamen als jij wisselende signalen afgeeft, is immers ook niet zo eenvoudig.
Bied altijd voldoende spelletjes en variatie aan
Wanneer je met de pup op cursus gaat, zul je snel merken dat je dier veel leert. Kijk altijd goed wat jouw Friese Stabij graag doet, zodat je hier thuis mee door kunt gaan en erop door kunt borduren. Als je hond bijvoorbeeld graag puzzels doet of een parcours loopt, zorg dan dat je deze thuis ook hebt.
Het hoeft niet eens heel kostbaar te zijn om dat te maken want ook met simpele, zelfgemaakte speeltjes kan je hond zich prima vermaken, zolang ze maar voldoende uitdaging bieden. Veel spelletjes maar vooral de nodige variatie erin, wordt altijd aanbevolen.
Zorg voor voldoende beweging
De Friese Stabij heeft veel energie en een goed uithoudingsvermogen. Zelfs als pup kan de hond al een heel aardig stukje wandelen, maar het is daarbij wel belangrijk dat je het als baasje opbouwt en zo aan de conditie werkt. De Friese Stabij pup groeit natuurlijk nog hetgeen betekent dat ook de spieren nog verder ontwikkeld worden. Het is zaak deze niet te overbelasten maar steeds meer en steeds langer te wandelen is goed, zodat je hond daaraan kan wennen en zijn lijf zich daar aan aanpast.
Leer alles over het succesvol opvoeden van jouw Friese Stabij
Wil je precies leren hoe je jouw Friese Stabij perfect kan opvoeden? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Geef een beloning als de hond het goed doet
Een belangrijk punt dat je als baasje van een Friese Stabij zeker niet mag vergeten, is het geven van een beloning wanneer je huisdier het goed doet. Ben je bijvoorbeeld je pup aan het trainen om zindelijk te worden? Geef je hond dan iedere keer als hij netjes zijn behoefte doet een snoepje. Zo leert de hond snel wat de bedoeling is, is deze eerder zindelijk en weet hij wat te doen om iets lekkers te krijgen. Een Friese Stabij is bijzonder gevoelig voor beloning, dus daar kun je als baasje gebruik van maken tijdens het trainen van je kameraad. Doet je hond het nu niet goed? Bedenk dan wel dat alles eerst geleerd moet worden en word niet boos op je viervoeter.
Het dier is slim genoeg om snel te weten hoe iets wél moet en zal zeker voor een beloning gaan. Geduld, tijd, veel aandacht en liefde zijn het belangrijkste bij de opvoeding van je Friese Stabij pup! Vergeet dat vooral niet en je zult er een lieve huisgenoot bij hebben die met een goede opvoeding als volwassen hond ook prima luistert.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?
Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.