Inhoudsopgave
Als je ervoor kiest een rashond in huis te halen, dan betaal je daar natuurlijk wel een aardige prijs voor. Dat is bij elk hondenras zo maar er bestaan natuurlijk wel verschillen. De prijs wordt bepaald door degene waar je de hond aanschaft maar het kan tevens uitmaken of je een pup of een volwassen hond kiest en waarvoor je daar terecht kunt. We leggen je in deze tekst uit wat een hond van dit ras gemiddeld kost en waar je zoal rekening mee dient te houden bij de aanschaf en de verzorging van het dier.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!
Wanneer je voor een Friese Stabij puppy kiest
Als je een Friese Stabij pup wilt aanschaffen, is het belangrijk dat je daarvoor naar een erkende en betrouwbare fokker gaat. Deze stelt de gezondheid en het welzijn van het dier voorop. Omdat erkende fokkers bij een rasvereniging zijn aangesloten, fokken ze volgens de daar geldende regels. Deze zijn streng maar zorgen er wel voor dat het ras zuiver en gezond blijft. Op internet kun je een overzicht vinden van erkende fokkers van de Friese Stabij zodat je alvast weet waar je voor een puppy terecht kunt.
Gemiddelde prijs voor een Friese Stabij pup
Een Friese Stabij puppy vind je bij een fokker voor een prijs tussen de €750 en €950. Dit zijn gemiddelden dus het kan best zijn dat de ene fokker net wat minder vraagt terwijl de andere er net boven zit. Als de prijs die voor de pup gevraagd wordt rond deze bedragen ligt, ben je ervan verzekerd dat de fokker betrouwbaar is. Deze maakt namelijk nogal wat kosten voor de verzorging van de hond maar er komen ook extra dingen bij kijken die doorberekend worden aan de toekomstige baasjes.
Hierbij kun je onder andere denken aan het laten plaatsen van een chip, hetgeen verplicht is. Bovendien komen er kosten bij voor de stamboom, het paspoort en de entingen van de puppy en een eventuele DNA test bij. Verzorging en voer betaalt de fokker ook minimaal de eerste tien weken in het leven van de pup.
Let op: Het kopen of adopteren van een Friese Stabij (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Vermijd broodfokkers en geef liever wat meer uit
Als je op internet kijkt, kun je een lijst met erkende fokkers vinden. Kijk je ook op andere sites? Dan is de kans aanwezig dat je daar ook fokkers van de Friese Stabij vindt. Vragen zij nu een heel andere prijs dan de erkende fokker of gaan ze een heel eind onder de gemiddelde prijs voor een dergelijke hond zitten? Dan is de kans groot dat je met een broodfokker te maken hebt.
Deze dien je te vermijden want dan loop je risico een zieke pup mee naar huis te nemen. Je kunt er wel minder voor willen betalen maar dat weegt uiteraard niet op tegen de gezondheid van het dier. Je betaalt beter wat meer zodat je een gezonde en blij pup mee naar huis neemt bij een erkende fokker.
Wanneer kan de prijs hoger liggen?
Er worden niet extreem veel pups van dit hondenras gefokt in Nederland. Het is sowieso al geen ras dat veel voorkomt maar er worden jaarlijks ook maar zo’n 350 pups bij betrouwbare fokkers geboren. Dit maakt het ras natuurlijk ook meteen aardig zeldzaam.
Is de vraag naar Friese Stabij pups erg groot op een bepaald moment? Dan is de kans aanzienlijk dat de prijzen ook oplopen. Zeker wanneer een bepaalde hond ineens erg populair wordt, gebeurt dat nog wel eens. Erkende fokkers streven er echter niet naar zoveel mogelijk voor de pups te krijgen dus de prijzen zullen niet de pan uitrijzen.
Ga op zoek naar een volwassen Friese Stabij
Wil je nu liever een volwassen Friese Stabij in plaats van een puppy? Dan kun je daarvoor zelden terecht bij een fokker. Deze verkopen meestal alleen pups en geen volwassen honden. Je kijkt in dat geval het beste op internet of er ergens een volwassen Stabij wordt aangeboden. Dit kan bij iemand particulier zijn maar je kunt bijvoorbeeld ook bij andere aanbieders terecht. Hiermee kom je op de site van de Dierenbescherming en op die van asielen terecht.
De kans dat je daar een volwassen Friese Stabij vindt, is niet zo groot maar het is wel mogelijk dus vergeet daar zeker niet te kijken. Zo kun je ook een volwassen hond een fijn nieuw huisje inclusief een gouden mandje geven.
Leer alles over het kopen of adopteren van jouw Friese Stabij
Overweeg je een Friese Stabij te kopen of te adopteren? Super! Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Ook een volwassen hond verdient een tweede kans
Er kunnen tal van redenen zijn waarom iemand een volwassen Friese Stabij afstaat. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn of te betekenen dat het om een hond met problemen gaat. Soms kan iemand simpelweg niet meer voor de hond zorgen in verband met de beschikbare tijd of moet de persoon voor langere tijd weg. Om de hond dat toch het beste te kunnen bieden, wordt er een nieuw baasje gezocht.
Vaak hoef je dan niet eens veel voor de hond te betalen en krijg je er nog allerlei spulletjes waar het dier aan gehecht is bij. Het belangrijkste is dan dat de hond een fijn nieuw huis krijgt. Vind je een Friese Stabij in het asiel? Dan betaal je adoptiekosten voor het dier. Deze bedragen gemiddeld een paar honderd euro.
Bijkomende kosten voor de hond
Alleen met de aanschaf van het dier zelf ben je er natuurlijk nog niet. Er komt nog aardig wat meer bij om de hond de beste verzorging te kunnen bieden. Hierbij dien je onder andere rekening te houden met de volgende uitgaven:
– Je hond heeft een mand nodig, minimaal eentje
– Een bench om in te slapen wanneer je er niet bent
– Brokken, nat voer, botten en andere soorten snoep die je als beloning geeft
– Medicatie tegen vlooien, teken en wormen
– Speelgoed in allerlei soorten en maten
– Een goede riem en dito halsband
– Een bezoekje aan de dierenarts voor een algemene controle en om het dier jaarlijks te laten vaccineren
– Kosten voor de hondentraining
– Kosten voor verblijf in een pension
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?
Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.