Home | Een Friese Stabij puppy kopen en in huis halen (must read)

Een Friese Stabij puppy kopen en in huis halen (must read)

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een Friese Stabij is wanneer deze volwassen is, een middelgrote hond. De schofthoogte van een reu van dit ras ligt rond de 53 centimeter, die van een teefje rond de 50 centimeter. Een Friese Stabij is als pup niet zo heel groot maar ook niet bepaald super klein zoals bij sommige hondenrassen nog wel eens het geval is.

Als je graag een pup van dit ras wilt aanschaffen, mag je bij een erkende fokker vaak al op bezoek komen als ze nog erg klein zijn. Zo kun je precies zien hoe ze zich ontwikkelen in de weken en maanden daarna.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

De grootte van een Friese Stabij

Een volwassen Friese Stabij is een atletische, doch gespierd gebouwde hond. Deze heeft een goed uithoudingsvermogen waardoor het dier lange wandelingen kan maken en deze ook goed volhoudt. Veel bewegen is belangrijk bij het dier. De reuen zijn net wat groter dan de teefjes (gemiddeld zo’n 53 centimeter tegenover 50 centimeter qua schofthoogte) en het gewicht is respectievelijk zo tussen de 23 en 25 kilo, tegenover 18 tot 20 kilo. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op dit gemiddelde maar dit is wat de rasstandaard voorschrijft.

De Friese Stabij pup

Een Friese Stabij pup zal bij de meeste fokkers rond de 10 weken het nest mogen verlaten. Niet iedere fokker hanteert precies dezelfde leeftijd maar deze geldt voor de meeste pups. Omdat je immers al eerder erg nieuwsgierig bent naar hoe de puppy’s eruit zien, is de eerste kennismaking al mogelijk op een eerder tijdstip. Zo kun je kennismaken met de moederhond en haar kroost. Wellicht zie je ook nog andere familieleden bij de fokker.

De fokker kan je al aardig wat over de hondjes en het ras vertellen zodat je weet met wat voor dier je te maken krijgt. Zo krijg jij reeds meer kennis over het ras voordat je je pup mee naar huis mag nemen.

Let op: De aanschaf, opvoeding en verzorging van jouw Friese Stabij puppy (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hoe voed je een Friese Stabij pup goed op?

Is het eenmaal zover en mag je puppy mee naar huis? Zorg er dan om te beginnen voor dat je alles wat je nodig hebt voor je nieuwe huisgenoot, reeds in huis gehaald hebt. Het is belangrijk dat je hondje zich welkom voelt en op zijn gemak van alle nieuwe indrukken kan genieten. De hond zal toch altijd even moeten wennen aan de nieuwe omgeving, alle geluiden en alles wat er om hem geen gebeurt. Omdat er met name in het begin veel op je puppy afkomt, is het zaak dat je het dier de kans geeft om aan alles te wennen.

Het is belangrijk zo vroeg mogelijk met de opvoeding van de pup te beginnen. Zo leert deze namelijk spelenderwijs en daar heb je op een later tijdstip als baasje het meeste plezier van. Voor de hond zelf is het ook goed om het zo te doen.

Wees duidelijk en consequent in de opvoeding

Wanneer je een puppy opvoedt, houd er dan zeker rekening mee dat dit veel tijd en geduld kost. Een Friese Stabij pup is slim genoeg om veel dingen snel door te hebben en aan te leren maar het kost nu eenmaal wel tijd. Als je hondje weer iets nieuws geleerd heeft, is dat natuurlijk wel helemaal geweldig. Zowel voor het dier als voor het baasje. Bij de opvoeding van het ras is het belangrijk dat dit met zachte hand gebeurt.

De Friese Stabij is erg gevoelig voor harde geluiden en kan niet tegen schreeuwen of wanneer het baasje boos reageert. Voed je puppy daarom op een vriendelijke, doch consequente manier op. Zo leert deze het snelst wat goed en wat niet gewenst is en houdt de hond er geen trauma aan over.

Belonen is belangrijk

De Friese Stabij houdt erg van beloningen. Doet je hond het goed? Beloon hem daar dan altijd voor. Zo heeft de hond snel door wat gewenst gedrag is en zal je maatje ook goed gehoorzamen als hij daarvoor iets lekkers krijgt. De pups zijn al slim genoeg om bepaalde dingen snel door te hebben en aan te leren. Het is nu eenmaal een intelligent ras dat graag dingen voor zijn baasje doet en het liefst ook zoveel mogelijk samen wil zijn.

Bij de opvoeding is het zeker belangrijk dat je je pup reeds meeneemt naar de hondentraining. Alles wat daar geleerd wordt kun je als baasje ook thuis weer toepassen. De pup, en tevens de volwassen Friese Stabij, heeft voldoende fysieke en geestelijke uitdaging nodig.

Maak je pup goed zindelijk

Voor een pup valt er veel te ontdekken en te leren nadat deze eenmaal het nest verlaten heeft. Je hond zal leren wandelen aan de riem, kennis maken met andere mensen en dieren en er komt veel op het beestje af. Pas daarom altijd alles wat je doet aan de leeftijd van het dier aan zodat hij de kans krijgt alle indrukken goed te verwerken. Hoe ouder het dier wordt, hoe meer het natuurlijk ineens aankan.

Bij een pup opvoeden hoort uiteraard het zindelijk maken. Dit betekent met name in het begin als je de pup net in huis hebt, veel naar buiten en korte wandelingen maken waarbij je de hond leert om te plassen of een poepje te doen. De Friese Stabij is intelligent om snel door te hebben wat de bedoeling is maar zindelijk maken kost wel tijd. Beloon je hond als deze het goed doet want des te eerder zal je maatje zindelijk zijn.

Leer alles over jouw Friese Stabij puppy

Wil je álles weten over jouw Friese Stabij puppy? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Een lieve en sociale volwassen Friese Stabij

Wanneer je als baasje op tijd begint met het trainen en socialiseren van je Friese Stabij pup, heb je daar wanneer het beestje eenmaal volwassen is, het meeste plezier van. Ga tijdig met je hondje naar de training of cursus. Dat is zeker niet zielig want je hond kan er plezier maken, zijn energie kwijt en leert andere honden kennen. Als je hond op de cursus bepaalde dingen graag doet of vaak met hetzelfde speelgoed doende is, kun je dat ook zelf in huis halen. Vaak zijn ze al blij met de meeste simpele dingen zolang ze daarmee maar samen met het baasje bezig kunnen zijn.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

De Friese Stabij en de Heidewachtel zijn nauw aan elkaar verwant en komen mogelijk van dezelfde voorouders. Het is dus helemaal niet zo gek om deze twee rashonden met elkaar te kruisen. De Heidewachtel wordt in de praktijk ook wel de Kleine Münsterlander...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!