Home | De verschillen tussen een Friese Stabij reu en teef (handige info)

De verschillen tussen een Friese Stabij reu en teef (handige info)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Friese Stabij is een Nederlands ras. De hond komt oorspronkelijk uit Friesland en daar dankt hij zijn naam ook aan. Het is een zelfstandige hond. Soms noemen mensen de Stabij koppig en eigenwijs, maar de juiste benaming hiervoor is toch echt zelfstandig. Deze zelfstandigheid hebben de mensen zelf in deze hond gefokt. De boer zocht vroeger een zelfstandige hond voor op het erf. En de Friese Stabij is de perfecte hond.

Zowel de teef als de reu zijn zelfstandig en kunnen voor verschillende taken op de boerderij worden ingezet. Er zijn kleine verschillen tussen de teef en de reu. Maar de grote mate van zelfstandigheid komt sterk in het karakter van zowel de teef als de reu naar voren.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

Loopsheid bij de Friese Stabij teef

Een teefje van de Friese Stabij wordt om de zes tot negen maand loops. Deze periode van loopsheid duurt ongeveer drie weken. Bij de meeste teefjes zie je gedurende de twee maanden na de loopsheid een verandering in gedrag. Bij de ene hond is dit meer te zien dan bij de andere hond. Dit is de schijndracht. De teefjes zijn dan slomer en tuttiger. Bij een teef zie je dus meer schommelingen in het gedrag dan bij een reu.

De Friese Stabij teef steriliseren

Loopsheid en de schijndracht kan bij teefjes verholpen worden door ze te laten steriliseren. Hoewel dit gedrag dan niet meer voorkomt, heeft zo’n sterilisatie van de Friese Stabij wel een aantal nadelen. De vacht van de teef kan veranderen. De haren kunnen langer worden en daardoor ook gevoeliger voor klitten. En het verharen van de hond kan het hele jaar doorgaan in plaats van twee keer per jaar.

Ook kan een sterilisatie een negatieve invloed hebben op het gewicht van de Friese Stabij. De stofwisseling verandert en de hond krijgt meer honger. Hierdoor komt een gesteriliseerde teef vaak aan in gewicht.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Friese Stabij wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De kenmerken van een Friese Stabij teef

De teef van de Friese Stabij is iets minder zelfverzekerd dat de reu. Ook kunnen ze fel reageren naar andere honden. Verder zijn de Friese Stabij teven lieve en aanhankelijke honden. Een teef heeft een gemiddelde schofthoogte van 49 centimeter en haar gewicht ligt rond de twintig kilo. De kleur van de vacht van de Stabij is zwart/wit of bruin/wit. En de vacht heeft lange, sluike haren. Het is belangrijk om de vacht regelmatig te kammen, zodat de haren niet kunnen klitten.

De Friese Stabij reu

De reu van de Friese Stabij is vaak iets groter en forser dan de teef. De gemiddelde schofthoogte van de reu is 53 centimeter en het gewicht ligt tussen de 23 en de 25 kilo. De vacht van de reu is iets voller dan die van de teef. De reu verhaart twee keer per jaar, namelijk in het voorjaar en in het najaar. De reu heeft een evenwichtig karakter. Maar als er een loopse teef in de buurt is kan de reu ook ander gedrag gaan vertonen.

Dat gedrag kan wel tot een aantal weken aanhouden. De reu van een Friese Stabij is een echte macho. Hij tilt zijn poot op tegen bijna alles, om een drupje urine te droppen. Verder zijn de reuen, net als de teven, lief en aanhankelijk.

Je Friese Stabij reu castreren

Bij een reu kan het machogedrag en het sterk reageren op loopse teven vermindert worden door de hond te laten castreren. Ook bij de reu kan dit een verandering in de vacht teweeg brengen. Het is dus belangrijk om de vacht van de reu na de castratie vaker en intensiever te borstelen. Maar de vacht zal blijvend veranderen en zal niet meer zo mooi worden als voor de castratie. Ook kan de castratie bij de reu gewichtstoename tot gevolg hebben. Het voerpatroon moet daarom na een castratie aangepast worden. Misschien moet er overgegaan worden op ander voer en zal de hond meer beweging moeten hebben om op gewicht te blijven.

Leer alles over jouw lieve Friese Stabij

Wil je álles leren over jouw Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Welke soort past bij welk type baasje

De karakters van de teef en de reu van de Friese Stabij zijn bijna gelijk. Waar de reu iets meer machogedrag vertoont naar andere honden kan de teef juist wat bitcherig zijn. Het is lastig te zeggen bij welk type baasje een reu of een teef het beste zou passen. Het heeft te maken met voorkeur. En je kunt misschien heel erg opzien tegen de loopsheid van een teef. Dan zou je voor een reu kunnen gaan. Maar de reu tilt tijdens het wandelen continu zijn poot op. Als je dat vervelend vindt, zou je weer beter een teef kunnen kiezen.

Het belangrijkste is dat de baas voldoende tijd heeft om aan de hond te besteden. De Friese Stabij is een zelfstandige hond, maar heeft wel leiding, sturing en aandacht van zijn baas nodig. Het moet met veel geduld en liefde worden opgevoed. De perfecte baas beloont goed gedrag en negeert slecht gedrag. Het is een hond die vol energie zit. Dus de ideale baas voor zowel de teef als de reu is een baas die er graag op uit trekt met de hond. Dagelijks een lange wandeling van twee uurtjes heeft de Stabij echt nodig.

Op cursus met je Friese Stabij

De hond moet ook voldoende door de baas uitgedaagd worden door het doen van leuke spelletjes. Ook houdt de Friese Stabij van zwemmen, spelen, wandelen, rennen en trainen. Het is belangrijk om direct met de Stabij op puppycursus te gaan. Dat is goed voor zijn socialisatie. Hij leert hier de basiscommando’s en hij leert met andere honden om te gaan. Daarnaast is een cursus een goede training voor zowel de hond als de baas.

Het is iets wat jullie samen doen en dat vindt de Friese Stabij echt fantastisch. En als je echt een lieve hond wilt die goed luistert, dan volgen er nog vele cursussen. De hond leert dan ook om los te lopen zonder zijn baas uit het oog te verliezen. Ook als hij achter een konijn aangaat, zal de hond altijd terugkomen. Het is een erg aanhankelijk ras. Met voldoende beweging en uitdaging zal je Stabij thuis een rustige en lieve hond zijn.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!