Inhoudsopgave
Als je een Friese Stabij een leuke hond vindt, kun je natuurlijk voor een raszuiver exemplaar gaan. Ga voor een Friese Stabij puppy altijd naar een betrouwbare en erkende fokker zodat de kans op een gezonde en blije hond het grootste is.
Als je nog meer hondenrassen leuk vindt en wanneer deze ook bij jou en je thuissituatie passen qua karakter en gedrag, kun je ook kiezen voor een kruising tussen een Friese Stabij een ander ras. De hond wordt met verschillende andere rassen gekruist waardoor het resultaat iedere keer anders is, qua uiterlijk maar zeker ook qua karakter.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!
Niet zoveel kruisingen met een Friese Stabij
Vanuit de rasvereniging voor de Friese Stabij wordt het mixen van hondenrassen niet erg toegejuicht want ze streven er juist naar een zoveel mogelijk raszuivere hond te fokken. Dit betekent dat er niet zo heel veel gekruist wordt met dit ras maar dat wil niet zeggen dat het helemaal niet mogelijk is.
Voorkomende kruisingen met de Friese Stabij worden meestal gedaan met rassen die qua grootte en bouw aardig overeenkomen en waarin veel dezelfde karaktertrekken terug te vinden zijn. Dit betekent dat een Friese Stabij bijvoorbeeld gekruist wordt met een Border Collie, een Golden Retriever of een Labrador.
Iedere kruising kan net even anders zijn
Voor alle kruisingen geldt dat deze een eigen naam krijgen. Als ervoor gekozen wordt met een van deze drie rassen te kruisen, dan leidt dit altijd tot een energieke en intelligente hond die graag speelt, rent en op andere manieren actief bezig is.
Ruimte en voldoende tijd zijn dus zeker noodzakelijk als je voor een dergelijke kruising kiest. Het is met name erg afhankelijk van welk ras beide ouders zijn tot wat voor resultaat dit leidt. Wanneer de genen van het ene ras dominant zijn ten opzichte van het andere ras, zal het resultaat van de mix een bepaald soort puppy zijn die net even meer op de ene dan op de andere hond die zijn ouders zijn, lijkt. Een Friese Stabij kan met diverse andere hondenrassen gekruist worden waarvan we er een aantal voor je op een rijtje gezet hebben.
Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Friese Stabij (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Friese stabij X Border Collie
Een eerste kruising die mogelijk is maar die niet zo veel voorkomt is die tussen een Friese Stabij en een Border Collie. Het resultaat van deze kruising staat bekend onder de naam Borderbij. De Border Collie wordt wel vaker gekruist met andere hondenrassen maar niet zo vaak met de Friese Stabij, met als resultaat dat er slechts zo’n 3500 exemplaren van deze kruising op de wereld te vinden zijn.
Deze kruising kan prima gehouden worden als gezinshond maar blijft door de voorouders wel een jachthond die veel beweging nodig heeft. Deze kruising is een intelligente en leergierige hond waarmee je als baasje veel dient te ondernemen maar die je zeker ook voldoende uitdaging moet geven. De Borderbij werkt graag voor zijn baasje en heeft veel aandacht en beweging nodig zodat hij zich niet gaat vervelen.
Friese Stabij X Golden Retriever
Een andere kruising die voorkomt is die tussen een Friese Stabij en een Golden Retriever. Qua uiterlijk levert deze kruising een hond van een gemiddelde grootte op. Omdat beide rassen aardig op elkaar lijken zal de kruising zeker wat van beide honden weg hebben.
Een belangrijk verschil met een raszuivere Friese Stabij is dat de kruising ook blond of goudkleurig kan worden, hetgeen bij de originele hond niet voorkomt maar natuurlijk wel bij de Retriever.
Houd er wel rekening mee dat een kruising tussen beide rassen een behoorlijk langharige hond oplevert die een goede vachtverzorging nodig heeft en die twee keer per jaar, tijdens de rui, extra goed geborsteld moet worden.
Begin op tijd met het trainen van de kruising
De kruising tussen een Friese Stabij en een Golden Retriever levert qua karakter het volgende op. Voor beide rassen geldt dat ze aanhankelijk zijn naar mensen, intelligent en gehoorzaam. Beide hondenrassen zijn vriendelijk, hebben een loyaal karakter en willen echt maatjes zijn met het baasje.
Deze karaktereigenschappen zal de kruising dan zeker ook hebben. Een belangrijk verschil waarmee je wel rekening dient te houden is dat de kruising wat minder makkelijk te trainen is dan een raszuivere hond. Begin je hier echter op tijd mee, bijvoorbeeld wanneer de hond nog een puppy is en ben je consequent in het trainen, dan is de kruising wel degelijk goed op te voeden en te socialiseren waardoor jij een volgzame hond hebt.
Speelse en actieve hond die van uitdagingen houdt
De kruising houdt van spelen, gaat goed met mensen en andere dieren om en houdt beslist van aandacht. Het is dan ook erg belangrijk dat je voldoende tijd hebt om aan de hond te besteden en ermee gaat wandelen, ermee speelt en de hond de nodige uitdaging biedt. Beide ouderrassen zijn vrij speels en jagen graag dus het is belangrijk ze dit te laten doen en ze daarin de ruimte te bieden.
Bij deze kruising is het zaak dat je voldoende ruimte hebt, zoals bijvoorbeeld in de vorm van een tuin maar ermee wandelen en rennen is absoluut noodzakelijk. Bied je hond voldoende lichamelijke en geestelijke uitdaging zodat hij zich niet gaat vervelen hetgeen kan leiden tot destructief gedrag. Zolang de hond voldoende bezig is en aandacht krijgt, niet te vaak of te lang alleen gelaten wordt, heb je er een lieve en bijzonder aanhankelijke familiehond aan.
Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Friese Stabij
Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Gevoelige hond
De kruising kan soms wat angstig reageren op harde geluiden of situaties die hij niet kent en daarbij beginnen te janken. Stel je hond dan gerust en leer hem aan dat er niets is om bang voor te zijn.
De hond is van nature erg gevoelig dus deze dien je rustig te benaderen, vriendelijk te behandelen en niet met veel herrie en kabaal toe te spreken noch op onvriendelijke wijze te behandelen. Dit lost namelijk niets op en de hond wordt er alleen maar erger door getraumatiseerd.
Friese Stabij X Labrador
Een Friese Stabij wordt ook wel eens gekruist met een Labrador. Het resultaat van deze kruising staat bekend onder de naam Labrastaff maar wordt ook wel Staffador en Staffy Labrador genoemd. Deze kruising levert een hond van gemiddelde grootte op die erg atletisch is en een goed jachtinstinct heeft. De kruising is daarnaast loyaal aan de baas en erg intelligent. Om de hond goed te socialiseren is het zeker aan te raden er vanaf de puppyleeftijd mee naar de hondentraining te gaan.
De hond is erg leergierig en leert snel waardoor je daar als baasje later veel plezier van zult hebben en de kruising zelf er ook van kan profiteren. Zorg voor voldoende beweging, uitdaging en aandacht zodat je hond zich niet snel verveelt. Lang alleen laten is ook bij deze kruising zeker niet aan te raden.
Ga altijd naar een erkende fokker
Als je een raszuivere hond wilt aanschaffen, dan ga je daarvoor het beste naar een betrouwbare en erkende fokker. Deze is doorgaans aangesloten bij een rasvereniging en werkt volgens de daarbij geldende regels. Op die manier heb je de beste kans dat je een gezonde pup mee naar huis neemt die ook nog eens goed behandeld is en alles gekregen heeft wat hij nodig heeft in zijn jonge leventje. Ditzelfde geldt als je voor een kruising gaat.
Ook al komen deze niet veelvuldig voor, het is toch zaak dat je naar een goede fokker van kruisingen op zoek gaat en niet bij een broodfokker terecht komt. Een hobbyfokker van kruisingen die op de juiste manier werkt, is natuurlijk ook prima.
De gezondheid van de hond staat altijd voorop
Bij een goede en eerlijke fokker wordt de gezondheid van de pups en de moederhond altijd op de eerste plaats gezet, ook bij kruisingen. Een goede fokker heeft niets te verbergen en daar mag je reeds met de pups kennis komen maken als ze nog te jong zijn om geplaatst te worden. Zo kun je je toekomstige huisgenootje al uitkiezen en leren kennen. De fokker kan je dan al meer over het karakter en het uiterlijk van de pups vertellen zodat je alvast een beetje weer waar je aan toe bent.
Als een hond van een bepaald ras gevoelig is voor bepaalde ziektes en kwalen kan het voorkomen dat deze er bij de kruising uit gefokt worden dus dat kan een voordeel zijn. Dit is niet altijd het geval maar het gebeurt wel.
Neem ook eens een kijkje in het asiel voor een kruising
Niet elke kruising tussen hondenrassen wordt bewust zo gefokt of is zo bedoeld. Zo komen er natuurlijk ook onbedoelde dekkingen voor tussen verschillende rassen en kan dit tot een bijzonder resultaat leiden. Vaak koop je dat soort kruisingen gewoon bij iemand particulier maar zorg er dan wel voor dat je met een gezond hondje naar huis gaat.
Ook in het asiel komen nog wel eens kruisingen terecht dus vergeet zeker niet daar te kijken. Er zullen niet veel pups aangetroffen worden maar een volwassen hond verdient immers ook een fijne plek en een kruising kan een geweldig maatje en kameraad voor het leven opleveren.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?
Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.