Home | Bah.. stank! Stinkt jouw Friese Stabij? Dit doe je er aan

Bah.. stank! Stinkt jouw Friese Stabij? Dit doe je er aan

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Friese Stabij, of ook wel de Stabyhoun, is een zelfstandige hond. Deze zelfstandigheid is er bij de Friese Stabij bewust ingefokt. Boeren zochten een hond die zelfstandig kon werken en zo is de Stabij nu nog steeds een zelfstandige hond. Er zijn mensen die deze zelfstandigheid eigenwijs, koppig of eigenzinnig noemen.

Maar als je de achtergrond kent van de Stabij dan weet je dat dit echt zelfstandig is. Een goede opvoeding van de Stabyhoun is van essentieel belang. Juist omdat de hond zo zelfstandig is, moet hij wel weten wie zijn baas is en wat de baas van hem verlangt. De Stabij is tegenwoordig een populaire hond. Dat komt vooral omdat de Friese Stabij niet stinkt.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

Hoe komt het dat een Friese Stabij niet stinkt?

In principe stinkt een Friese Stabij niet. Dat komt door de lange haren van zijn vacht. Het vuil valt hier vaak vanzelf uit en krijgt geen kans om in de vacht op te hopen en te gaan stinken. De vacht van de Stabij heeft wel wat verzorging nodig en zal twee keer per week geborsteld moeten worden. Dan heb je zeker geen last van vieze hondengeurtjes bij je Stabij. Als de hond natuurlijk in een koeienvlaai gaat rollen, dan stinkt de hond natuurlijk wel.

Hoe kun je voorkomen dat een Friese Stabij gaat stinken?

Ondanks dat een Stabij niet stinkt, kun je ook zelf nog bepaalde dingen doen om te voorkomen dat je hond toch gaat stinken. Een goede vachtverzorging is essentieel. Kam de lange haren van je Stabij twee keer per week. En als hij na een wandeling erg vies is, kun je hem natuurlijk ook altijd even borstelen. Dit is ook belangrijk om klitten in het haar van je Stabij te voorkomen.
De Friese Stabij heeft een zelfreinigende vacht. De lange haren zorgen ervoor dat al het vuil van het haar afvalt.

De Stabyhoun is daardoor een geurloze hond. Maar het kan gebeuren dat je hond een keer in een modderpoel springt, of lekker uitgebreid in een koeienvlaai gaat rollen. Dan zal ook je Friese Stabij niet meer zo lekker ruiken. Een bad is dan aan te raden. Verwen je Stabij niet te vaak met een bad, want dan is de kans groot dat de vacht zijn zelfreinigende vermogen kwijtraakt.

Let op: De verzorging van jouw Friese Stabij (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Wat moet ik doen als mijn Friese Stabij stinkt?

Als je Friese Stabij stinkt kan dat verschillende oorzaken hebben. Het is daarom belangrijk om de hond goed na te kijken. Begin met het goed kammen van de lange haren van je hond. Misschien zitten er klitten in de vacht en zit daar een ophoping van viezigheid in de haren.

Dat kan op een gegeven moment gaan stinken. Kam je hond daarom minimaal twee keer per week om klitten te voorkomen. In het geval van klitten kun je deze er het beste uitknippen, omdat uitkammen vaak niet lukt. Het tijdig verwijderen van klitten is belangrijk omdat het haar anders in de huid kan groeien.

Je Stabyhoun kan ook stinken omdat hij last heeft van zijn gebit of tandvlees. Goed onderhoud van het gebit van je hond is erg belangrijk. Poets iedere dag de tanden en kiezen van je Stabij. Hiervoor zijn speciale tandenborstels en tandpasta te koop. Een goed onderhouden gebit voorkomt dat je hond uit zijn bek gaat stinken. Laat het gebit ook jaarlijks controleren bij de dierenarts.

Een andere oorzaak van een stinkende Stabij is dat hij geen goede voeding krijgt. Slechte voeding kan tot gevolg hebben dat je hond gaat stinken. Belangrijk is om je Friese Stabij voldoende eiwitrijk voedsel te geven. Daar zitten de meeste bouwstoffen in die belangrijk voor je hond zijn.

Laat je hond ook niet de restjes van je eigen eten opeten. Daar zit vaak veel te veel suiker, zout en smaakstoffen in. Dat is niet goed voor je hond. En je hond kan daarop reageren door een vieze geur af te geven.

Het verharen van een Friese Stabij

De lange, zelfreinigende vacht van je Friese Stabij verhaart twee keer per jaar. Soms lijkt het alsof je hond het hele jaar door verhaard omdat je overal haren van hem vindt. Twee keer paar wisselt je hond drastisch van vacht. Dat zul je een paar keer extra moeten kammen in de week.

De overige tijd verliest je Stabij ook haren. Doordat je hond continu haren verliest, krijgt zijn vacht ook geen kans om te gaan stinken. Het zelfreinigende vermogen van de vacht van je Friese Stabij zorgt voor veel haarverlies, maar weinig vieze geurtjes.

De Friese Stabij als jachthond

De Friese Stabij is van oudsher een jachthond. Hij kwam en komt nu nog steeds vaak voor op boerderijen. Dat is een uitermate goede plek voor deze zelfstandige jachthond. Die zelfstandigheid gaat ook op als we het hebben over de jachthond die in de Stabij zit. Hij heeft een goed ontwikkeld jachtinstinct. Door zijn zelfstandigheid zal de Stabij niet wachten op zijn baas om te jagen. Hij gaat zelfstandig achter het wild aan. Zolang de Stabyhoun het nut ervan inziet, zal hij jagen op alles wat op zijn pad komt.

Leer alles over de verzorging van jouw Friese Stabij

Wil je ontdekken hoe je jouw Friese Stabij zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

De Friese Stabij als gezinshond

De Friese Stabij komt tegenwoordig steeds vaker voor als gezinshond. Ook gezinnen die in de stad wonen kiezen voor een Stabij. Het is een ontzettend lieve, vrolijke en zelfstandige hond. De Stabij kan goed met kinderen omgaan. Wel zit de hond vol energie en hij heeft echt dagelijks een flinke wandeling van twee uur nodig. Gebeurt dit niet, dan kan de hond zijn energie niet kwijt en zal hij in huis erg vervelend worden.

De Stabyhoun is ook erg zelfstandig. Niet eigenwijs, of eigenzinnig! Hij heeft een goede en consequente opvoeding nodig. Ook moet de hond uitgedaagd worden. Het is een intelligente hond en hij wil graag werken met en voor zijn baas. De Stabij heeft veel aandacht en actie nodig. Het is graag buiten om samen met zijn baas iets te ondernemen. Houd je hond goed in de gaten, want hij is erg onderzoekend en dat kan hem nog wel eens in de problemen brengen. Hij heeft dan zijn baas nodig om hem te redden.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

De Friese Stabij en de Heidewachtel zijn nauw aan elkaar verwant en komen mogelijk van dezelfde voorouders. Het is dus helemaal niet zo gek om deze twee rashonden met elkaar te kruisen. De Heidewachtel wordt in de praktijk ook wel de Kleine Münsterlander...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!