Inhoudsopgave
Een hond die continu trekt aan de riem. Erg vervelend kan dat zijn! Vooral wanneer je gewoon even rustig wilt gaan wandelen, of wanneer je zelf weinig kracht hebt in de armen. Gelukkig is dit ongewenste gedrag van je Friese Stabij af te leren.
Zo kan je snel weer een plezierige en vooral rustige wandeling met je trouwe viervoeter gaan maken. In dit artikel geven we je een paar tips om te voorkomen dat je hond aan de riem trekt.
Waarom trekt je Friese Stabij aan de riem?
Een hond kan verschillende redenen hebben om aan de riem te gaan trekken. Hij/zij kan bijvoorbeeld plots iets ruiken, en deze geur beweegt ertoe om hard te trekken aan de riem. Of denk aan een Friese Stabij die ineens een ander dier ziet die uiteraard van dichtbij begroet moet worden. Soms kan de Friese Stabij je gewoon even willen uitdagen en kijken hoe ver hij of zij kan gaan bij het baasje.
Wat de oorzaak ook is, het is belangrijk om dit gedrag af te leren. En dat kan je doen met deze tips.
Tip 1: Stop met lopen als er teveel spanning op de riem komt te staan
Je stopt bij deze methode simpelweg met wandelen wanneer de Friese Stabij gaat trekken en er dus spanning op de riem komt. Hierbij hoef je verder niks te doen. Je hoeft niets te zeggen of terug te trekken. Even stilstaan is ruim voldoende.
Dit zorgt ervoor dat het trekken totaal zinloos wordt en de motivatie wegvalt. Hierna is het de bedoeling dat je hond zelf stopt met trekken en enkel nog let op wat jij als baasje doet.
Leer alles over het succesvol opvoeden van jouw Friese Stabij
Wil je precies leren hoe je jouw Friese Stabij perfect kan opvoeden? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Tip 2: Draai je om wanneer je Friese Stabij gaat trekken
Bij deze tweede methode stop je niet, maar draai jij je als baasje om en je loopt de precies de andere kant uit. Hierdoor wordt de spanning erg snel heel groot en moet je hond jou wel gehoorzamen. Jij als baasje neemt de controle en leidt de Friese Stabij de goede kant op.
Als je dit iedere keer doet als de hond gaat trekken, dan weet hij of zij snel genoeg dat het geen enkel nut heeft om te trekken. Het werkt dan juist alleen maar tegen. Hierdoor leert het dier het trekken sneller af.
Tip 3: Beloon je Friese Stabij als die zich goed gedraagt
Honden reageren meestal erg goed op beloningen. Ze weten dan precies welk gedrag ze wel en niet moeten laten zien om iets lekkers te krijgen. Wanneer een hond doorkrijgt dat ‘ie iets lekkers krijgt als die niet trekt, dan zal het trekgedrag snel afnemen.
Je kan na een tijd de beloning van een hondenkoekje of brokje omzetten in een compliment of een aai.
Ongewenst gedrag van je Friese Stabij afleren
Wil je jouw Friese Stabij ongewenst gedrag afleren? Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s worden meerdere soorten ongewenst gedrag uitgelicht. Zo leer je hoe je dat gedrag snel, effectief en blijvend afleert.