Home | Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

⏱ Leestijd: 4 minuten

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft.

In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is.

Daarnaast en misschien nog wel belangrijker gaan we in op het trimmen van de hond en hoe je dat helemaal zelf kunt doen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

Waarom je maar beter zelf kunt leren trimmen

Het is ongelooflijk duur om een hond te laten trimmen. Dat grapje kan soms wel honderd of enkele honderden euro’s kosten en het is niet altijd te betalen voor mensen met een hond.

Je betaalt al aardig veel voor de hondenbrokken, dierenarts bezoeken, tandpasta en andere verzorgingsattributen. Dus op het trimmen kun je wel besparen.

Eerst: iets meer over de prachtige Friese Stabij

Hoewel de Friese Stabij ‘de trots van het noorden’ is, moeten we wel eerlijk zijn en vertellen dat het hondenras oorspronkelijk terug te leiden is naar de Spaanse hondenrassen Spaniels.

Deze hondenrassen kwamen met de Spanjaarden naar de lage landen, toen de Spanjaarden hier nog de baas waren. Met de Spaniels is uiteindelijk doorgefokt en ontstond de Friese Stabij.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Friese Stabij wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Een echte rashond voor de jacht

De Friese Stabij is voor alles een hond die werd gefokt om mee te helpen op de jacht. Het beest past wel in het rijtje met andere ‘staande’ honden. Met andere woorden: ze moesten het wild spotten, nog voordat het baasje het wild had gezien en aanwijzen waar het wild zich bevond.

En als kers op de taart, moest het beest ook nog eens het geschoten wild gaan halen voor het baasje.

Karakter en uiterlijk

Het beest is gefokt op intelligentie en uithoudingsvermogen, niet op uiterlijk. Het uiterlijk was vooral bedoeld om het beest te onderscheiden van het wild.

De Friese Stabij heeft overwegend zwart- en roodbonte kleuren, zodat jagers hun honden kunnen lokaliseren en niet verwarren met wild.

Een bijzonder makkelijke verzorging van de vacht

De Friese Stabij heeft een hele natuurlijke vacht die zichzelf eigenlijk wonder boven wonder schoonhoudt.

Er zit een speciale balans in de vacht die, mits niet verstoord, altijd zorgt voor een schone hond. Het is dus helemaal niet zo moeilijk om een Friese Stabij goed te verzorgen.

Over de verzorging van de Friese Stabij: borstelen en badderen

Om eerst maar eens over het borstelen en badderen te beginnen: de Friese Stabij heeft eigenlijk vrij weinig borstelen en badderen nodig. Badderen hoeft eigenlijk nooit, mits de Friese Stabij erg stinkt of vies is.

Borstelen kan je één of twee keer per week doen om de klitten uit de redelijk lange haren van het beestje te halen: het zal beter zijn voor de vacht.

Over de verzorging van de Friese Stabij: trimmen

Ook het trimmen van je Friese Stabij is niet echt nodig. Omdat het beest zelf verhaart, zullen oude haren vanzelf uitvallen.

De enige momenten dat het echt nodig is om een Friese Stabij te ontdoen van te veel haar is als het beest is gecastreerd en de balans in de vacht veranderd.

Het kan dan zijn dat vanwege de veranderende hormoonhuishouding, de onderste laag vacht verder doorgroeit dan nodig is.

Zelf je Friese Stabij trimmen: het scheelt je veel geld

Als je zelf wilt leren trimmen is dat heel goed mogelijk. Heb je een vaste hand en kan je makkelijk met een schaar omgaan, dan is het goed om het een keer te proberen.

In een kort stappenplan zullen we je hieronder proberen te helpen om jouw Friese Stabij een goede trimbeurt te geven. Je kunt het!

Stap 1: Begin bij de kop

Als je begint te trimmen, is het goed om eerst bij de kop te beginnen. De kop van de Friese Stabij is het mooist en moet er dus goed uitzien. Vaak zitten er op de kop en op de oren een beetje pluizig haar wat de uitdrukking op de snoet van de hond een beetje verstoort.

Een kop van een Friese Stabij ziet er met zijn slordige haren soms een beetje rommelig uit en soms zitten er klitten in. Het is goed om de wat bruine haren (in het geval je hond zwart is), weg te knippen.

Stap 2: Achter de oren

Het is ook goed om te kijken achter de oren bij de Friese Stabij. Achter de oren zit vaak veel oud haar dat je het best met je wijsvinger en je duim weg punnikt of weg plukt.

Probeer niet te hard te trekken, maar zo te trekken dat de loszittende haren meegaan en dat je niet per ongeluk ook de gezonde, vastzittende haren wegplukt.

Stap 3: De zolen aan de beurt

Vervolgens zijn de voeten aan de beurt: erg belangrijk. Je zult zien dat er lange haren komen te zitten tussen de poten. Je ziet dat het haar langer is dan de zolen. Knip dat weg zodat de zolen weer uitsteken. Haren kunnen potentieel irriterend werken voor de Friese Stabij.

Stap 4: Knip verder omhoog

De poten van een Friese Stabij hebben vaak haren die naar achter staan als een ‘indianenbroek’. Ook deze haren mag je afknippen.

Leer alles over jouw lieve Friese Stabij

Wil je álles leren over jouw Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Let op: ga niet verder

Het is helemaal niet nodig om bij een Friese Stabij verder te knippen dan dat. Met deze kleine ingreepjes zul je zien dat jouw Friese Stabij er weer prachtig bij komt te lopen.

Knip dus niet aan de oren (je kan daar makkelijk misknippen), aan de kraag, de broek en kom ook niet aan de staart.

Een Friese Stabij trimmen is ‘peanuts’

Het is helemaal niet zo moeilijk om het trimmen helemaal zelf te doen. Voorkom torenhoge kosten en ga gewoon zelf naar de winkel om een schaartje te kopen. Op die manier maak je jouw hondje prachtig en mooi en zorg je ook nog eens dat het je bijna niets kost.

Tip: doe het vooral buiten, dan hoef je je geen zorgen te maken over rondslingerende haren.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Maak kennis met de Friese Stabij blauwschimmel

Maak kennis met de Friese Stabij blauwschimmel

De Friese Stabij of in het Fries ook wel ‘Stabijhoun’ genoemd, is een lieve, aanhankelijke en slimme hond. De hond is een van de weinige hondenrassen die voornamelijk in Nederland voorkomt en de viervoeter mag gerust de ‘trots van het noorden’ worden genoemd....

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!