Home | Friese Stabij uit het asiel halen.. zo doe je dat

Friese Stabij uit het asiel halen.. zo doe je dat

⏱ Leestijd: 4 minuten

De prachtige Staande uit Friesland is het trots van Nederlands noorden. Het beest is niet alleen prachtig om te zien met zijn meestal zwarte kop en gespikkelde (schimmel) witte vlakken.

Maar ook is het beest enorm slim, intelligent en makkelijk te disciplineren. Het beest heet internationaal ook wel een ‘Stabyhound’ of ‘Stabijhoun’. In dit artikel bespreken we de viervoeter en of het aan te raden is om het beest uit een asiel te halen.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

Beschrijving van de uiterlijk, karakter

Zoals we al zeiden heeft het beest een prachtige kleur, maar ook het postuur is prachtig. Het is een echte staande hond en zal daarom met zijn kop prachtig over de velden kijken als je aan het wandelen bent.

Het beestje is gefokt om mee te helpen in de jacht: hij moest vogels terugbrengen bij de baasjes, mollen vangen en ook het erf bewaken. Kortom, een prachtige Friese alleskunner.

De geschiedenis van de Friese Stabij

Om de Friese Stabij en zijn karakter te begrijpen, is het goed om de geschiedenis te behandelen van het beest.

De historie omtrent het beest gaat terug naar de 19e eeuw, toen de Friese adel het beest fokten om mee te werken in de jacht op vossen en vogels.

Ook moest hij mollen vangen. Het beest kan goed ruiken en is een goede waakhond.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Friese Stabij wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Hoe het beest verder ontwikkelde

De Friese Stabij ontwikkelde zich in de loop van de tijd en werd vooral op zijn karakter gefokt. In een van de oorlogsjaren, in 1942, werd de Friese Stabij officieel erkend als ras en werd het beest niet langer met andere honden gekruist. Sindsdien is het uiterlijk hetzelfde gebleven.

De fokprogramma’s zijn wat lastig

Het beest komt vooral in Nederland voor en is niet erg populair in het buitenland. Het aantal is dan ook te tellen: er zijn ongeveer 3.500 tot 4.000 Friese Stabij honden met officiële papieren.

Het is dus zaak om elke nieuwe generatie goed te plannen en te zorgen dat er geen inteelt optreedt: door de kleine populatie is het moeilijk om de geschikte ouders te vinden.

Een energiek en vrolijk karakter

De Friese Stabij is door zijn generaties lange fokprogramma’s erg energiek en kan urenlang bezig zijn. Het beest is namelijk gefokt om te jagen en op de boerderij te werken.

Fokkers wilden dus het uiterste halen uit de beesten en wilden ze zo sterk en energiek mogelijk maken.

Een Friese Stabij uit het asiel halen – doen of niet?

Als je een echte hondenliefhebber bent, is het een goed idee om te kijken naar de mogelijkheden om een Friese Stabij te adopteren. Deze beestjes hebben helemaal geen leuk bestaan en het is behoorlijk frustrerend voor de beestjes om er te leven.

Door een beest uit een asiel te halen, geef je het weer een nieuw leven.

Voordelen van Friese Stabij uit het asiel: volwassen

Niet iedereen vindt het leuk om ook een puppy in huis te hebben die nog moet worden opgevoed. Daarom halen mensen soms liever een volwassen beest van één of twee jaar uit een asiel.

Het voordeel is dat zo’n beest vaak al wat meer weet van het leven en al wat is opgevoed, zeker in het geval van het overlijden van het baasje, bijvoorbeeld.

Nadelen van Friese Stabij uit het asiel: slechte manieren

Het nadeel is natuurlijk hetzelfde als het bovenstaande voorbeeld: niet alle beestjes zijn even goed opgevoed. Soms is het zelfs een van de redenen waarom mensen een hond wegdoen: het beest heeft een keer iemand gebeten of het is onhandelbaar.

Zorg dus dat je het verhaal weet, waarom het beest in een asiel is achtergelaten. Zeker Friese Stabij kunnen soms vervelend zijn en als er geen streng baasje is, kan het beest erg slechte manieren hebben.

Nadelen van Friese Stabij uit het asiel: niet geschikt voor kinderen

Veel honden uit het asiel en ook zeker Friese Stabij, zijn niet altijd gewend om bij kinderen te zijn. Zeker als een Friese Stabij ooit iemand heeft gebeten, is het een slecht idee om het beest in een huis te halen met kinderen. Je zou jezelf niet vergeven als er iets gebeurt.

De verzorging van een Friese Stabij uit het asiel, kosten

Iets waar je serieus over moet nadenken als je een Friese Stabij uit het asiel wilt halen, is de gezondheid van het beest. Rashonden hebben vaak op latere leeftijd last van ziektes en erfelijke aandoeningen en dat geldt ook voor Friese ‘Staby’s’.

Het is vervelend om een hond uit het asiel te halen die al problemen heeft met de gewrichten en aan een ziekte lijdt. Dat gaat namelijk veel geld kosten.

Over de verzorging: opvoeding

Zoals we al zeiden, zijn niet alle Friese Stabij honden even wel opgevoed. Vaak is het namelijk de reden of de oorzaak dat ze in het asiel zitten: ze hebben iemand gebeten of ze zijn niet te disciplineren door het voormalige baasje.

Een goede (her) opvoeding van een hond kan je ook flink duur komen te staan: trainingen kunnen wel honderden euro’s kosten. Let daar dus goed op.

Leer alles over jouw lieve Friese Stabij

Wil je álles leren over jouw Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Een Friese Stabij uit het asiel halen: doen?

Het is een goed idee voor een hondenliefhebber om een Friese Stabij uit het asiel te halen, ook al zal het niet altijd makkelijk zijn. Je zult zeker problemen moeten verwachten met de gezondheid en met de opvoeding.

Toch moet dat voor een echte dierenvriend als jij natuurlijk geen probleem geven: je hebt alles over om een leven van een Friese Stabij te redden.

Een Friese Stabij uit het asiel halen: of toch niet?

Maar als je een huis hebt met kinderen, je hebt niet veel geld en je hebt niet veel tijd om een Friese Stabij te heropvoeden, dan is het eigenlijk geen goed idee. Dan kun je beter kiezen voor een pup die zal wennen aan jou en je kinderen.

Als je het beest goed opvoedt van jongs af aan, kun je destructief en ongepast gedrag afleren en zorgen dat het beest niet dominant wordt.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

De Friese Stabij en de Heidewachtel zijn nauw aan elkaar verwant en komen mogelijk van dezelfde voorouders. Het is dus helemaal niet zo gek om deze twee rashonden met elkaar te kruisen. De Heidewachtel wordt in de praktijk ook wel de Kleine Münsterlander...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!