Home | Het verharen van jouw Friese Stabij (en wat doe je als ‘ie verhaart)

Het verharen van jouw Friese Stabij (en wat doe je als ‘ie verhaart)

⏱ Leestijd: 4 minuten

De Friese Stabij is een echt Nederlands ras. De hond komt oorspronkelijk uit Friesland. Het is een zelfstandige hond, met een energiek en lief karakter. De hond is middelgroot tot groot en heeft lange sluike haren. Gemiddeld verhaart de Stabij twee keer per jaar. Maar ook tussendoor kan de hond flink wat haren verliezen. De Friese Stabij zal gedurende het hele jaar haren verliezen en twee keer per jaar is er sprake van een ruiperiode bij de hond.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

De vacht van de Friese Stabij?

De vacht van de Stabij is middelmatig lang en sluik. De hond heeft een weerbestendige ondervacht. Dat betekent dat de hond goed buiten kan zijn in alle weersomstandigheden. De borst, kraag, broek en staart hebben meer beharing dan de andere lichaamsdelen van de hond. De Friese Stabij is een bonte hond. Dat betekent dat de vacht meerkleurig is. De vacht is zwart/wit of bruin/wit.

De lange haren van de vacht zorgen ervoor dat vuil direct uit de haren valt. De Friese Stabij is daarom nooit lang vies. Het zand valt makkelijk uit de vacht. En heeft je hond door de modder gerold, dan helpt een duik in het water direct. Je Stabij komt er vaak weer schoon uit. De Stabij heeft hierdoor ook nooit last van een vieze hondengeur. Erg fijn als je niet houdt van de geur van een hond in je huis.

Verzorging van de vacht bij de Friese Stabij

De vacht van een Friese Stabij is makkelijk te verzorgen. Het is verstandig om de hond één of twee keer per week te borstelen. Dan voorkom je klitten in het haar van je Stabij. Als je hond toch een klit heeft, dan kun je die het beste direct verwijderen door hem eruit te knippen. Als klitten lang in de vacht zitten, kunnen ze in de huid groeien. Dus het is verstandig om je hond regelmatig te borstelen en te controleren op klitten.

Je Friese Stabij zal twee keer per jaar verharen. In deze ruiperiode is het wel verstandig om je hond een keer extra te kammen of te borstelen. Dan heb je iets minder haren in je huis en versnel je het proces van verharen een beetje. Niet alle haren van de Stabij vallen vanzelf uit. De haren op het oor moet je plukken of laten plukken. Je trekt dan de oude haren uit de vacht. Dit is voor de hond pijnloos. De haren zitten al vaak los en je zult dus niet hard hoeven te plukken om zijn oren netjes te maken

Let op: De verzorging van jouw Friese Stabij (en vele andere thema’s) wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

Verharen van je Friese Stabij buiten de ruiperiode om

In principe verhaart je Friese Stabij in de lente en in de herfst. Dat zijn de officiële ruiperiodes van de Friese Stabij. Maar je hond zal ook buiten deze perioden om haren verliezen. Als dit echt heel veel haren zijn, dan kan het zijn dat er iets met je hond aan de hand is. Oorzaken van overmatig verharen kunnen zijn het weer, het teveel binnen zijn, een slaapplek bij de verwarming, het te vaak wisselen van voeding.

Verharen buiten de ruiperiode om kan ook het gevolg zijn van het te vaak of door het verkeerd borstelen van je hond. Borstel je te hard dan borstel naast het oude haar ook het gezonde haar uit de vacht. De huid van je Friese Stabij reageert hierop door steeds opnieuw haar aan te maken. En daardoor blijft je hond verharen. Probeer dus niet te hard te borstelen. En ook niet te vaak. Wissel van borstel. Gebruik bijvoorbeeld een zachte borstel of borstel je Stabij met een kam. Je kunt er ook voor kiezen om alleen de echt lange haren van je hond te borstelen.

Verkeerde voeding kan ook een reden zijn waarom je Fries Stabij zoveel haren verliest. Zorg voor eiwitrijke voeding. Daar zitten alle belangrijke voedingsstoffen in die je hond nodig heeft. Laat de hond geen restjes van je eigen eten opeten. Daar zit vaak veel te veel zout, suiker en kleurstoffen in. Dat kan ook de oorzaak zijn voor het sterk verharen van je hond.

Leer alles over de verzorging van jouw Friese Stabij

Wil je ontdekken hoe je jouw Friese Stabij zo goed mogelijk kan verzorgen? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Je Friese Stabij wassen

Een Friese Stabij kun je beter niet te vaak wassen. Eigenlijk zou je de hond nooit moeten wassen. De vacht van de Stabij reinigt zichzelf en de borstel of kam kan daarnaast ook veel viezigheid uit de lange haren van je hond halen. Als je de hond wast met een hondenshampoo dan is de kans groot dat het zelfreinigende vermogen van de vacht verminderd. Je hond zal viezer worden en daardoor zul jij de hond vaker gaan wassen, dus zal de vacht nog minder in staat zijn om zichzelf schoon te houden.

Is je Stabij echt een keer heel erg vies? Laat hem dan zwemmen in redelijk schoon water. Of spuit de hond af met je tuinslang. Dit moet de hond natuurlijk wel leuk vinden, anders is je Stabij in het vervolg bang voor de tuinslang. Vind je hond de tuinslang eng of spannend? Maak je Stabij schoon met een natte spons. Gebruik hiervoor alleen water. De Friese Stabij is als hij opgedroogd is weer helemaal schoon en fris.

Zorg voor voldoende frisse lucht voor je Friese Stabij

Een Friese Stabij is een hond die vol energie zit. Vroeger was het een echte boerderijhond. En de hond zal meer buiten dan binnen hebben gezeten. De vacht van de Stabij is ook erg geschikt om de hond warm en droog te houden in ieder weertype. Als je Stabij last heeft van voortdurende verharen, dan kan het zijn dat je hond te weinig in de buitenlucht is. Een hond die veel binnen bij de verwarming ligt, kan een verstoorde rui ontwikkelen. De vacht is eigenlijk te dik voor de omstandigheden binnen en je hond gaat verharen.

Geef je Friese Stabij voldoende beweging en laat hem regelmatig lekker buiten ravotten. Dat is in heel veel opzichten goed voor de hond. Hij krijgt zo voldoende beweging en afleiding en zijn vacht kan doen waar hij voor gemaakt is, namelijk het warm en droog houden van je Stabij.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

Alles over de kruising Friese Stabij x Heidewachtel

De Friese Stabij en de Heidewachtel zijn nauw aan elkaar verwant en komen mogelijk van dezelfde voorouders. Het is dus helemaal niet zo gek om deze twee rashonden met elkaar te kruisen. De Heidewachtel wordt in de praktijk ook wel de Kleine Münsterlander...

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!