Home | Friese Stabij x Wetterhoun kruising: maak kennis met deze mooie mix

Friese Stabij x Wetterhoun kruising: maak kennis met deze mooie mix

⏱ Leestijd: 4 minuten

Een veelvoorkomende kruising is die van de Friese Stabij en de Wetterhoun. De twee rassen lijken qua uiterlijk ook veel op elkaar. Ook de karakters komen op veel vlakken overeen. Toch zie je als je de twee honden naast elkaar zet ook wel wat verschillen. Uit de kruising van een Friese Stabij met een Wetterhoun komt een lieve, energieke, zelfstandige hond. Een hond van middelgroot formaat die actief en leergierig is.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!

De Wetterhoun

De Wetterhoun is een grote, lompe, maar erg lieve hond. Deze honden zijn erg volhardend in wat ze doen. Ze kunnen prima luisteren, maar zullen dit niet altijd doen als jij dat wil. Er wordt over deze honden gezegd dat ze koppig zijn. Maar eigenlijk zijn ze niet koppig, maar volhardend. Ze maken af waar ze aan begonnen zijn. Dus ook als jij als baas wilt dat je Wetterhoun iets anders wil doen. Deze volhardendheid kun je niet afleren. Zo is de hond en dat zul je als baas moeten accepteren.

Naast het feit dat een Wetterhoun volhardend is in alles wat hij doet, is deze hond ook waaks. Ze blaffen niet vaak, dus als je Wetterhoun blaft dan kun je ervan uitgaan dat er echt iets aan de hand is. De honden zijn erg op hun baas gericht en willen dan ook graag samen met hun baas iets ondernemen. De neus van de Wetterhoun is ontzettend goed ontwikkeld, maar het is geen zelfstandige jachthond. Dit ras blijft graag dicht bij zijn baas, dus hij zal niet snel bij je weglopen. Maar de hond heeft wel heel veel beweging nodig. Ze moeten minimaal een uur per dag vrij kunnen rennen en spelen.

Uiterlijke kenmerken van de Wetterhoun

De Wetterhoun is een middelgrote hond. Een reu heeft een schofthoogte van ongeveer 59 centimeter en de teef zit daar iets onder met 55 centimeter. Qua gewicht zijn de verschillen ook niet enorm. De teef weegt rond de 32 kilo en de reu rond de 38 kilo. Gemiddeld wordt de Wetterhoun tien tot elf jaar oud. De vacht van de hond heeft dichte, stevige krullen en mag officieel niet wollig zijn.

Er zijn vier kleuren toegestaan, namelijk zwart, bruin, zwart met witte aftekening en bruin met witte aftekening. Een Wetterhoun met een zwarte basiskleur heeft een zwarte neus en donkerbruine ogen. Een hond met een bruine basiskleur heeft een bruine neus en bruine ogen.

Let op: Alle mogelijke kruisingen met een Friese Stabij (en vele andere thema’s) worden ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.

De Friese Stabij

De Friese Stabij is een erg zelfstandige hond. Je zou het koppig kunnen noemen, maar dat het is het niet. Bij dit ras is de zelfstandigheid van de hond erin gefokt. De boeren wilden vroeger namelijk een zelfstandige hond, die zelf het werk op de boerderij kon verrichten. Deze eigenschap bezit de Stabij nu nog steeds. Een Stabij zal flink aanslaan als er iets aan de hand is, maar hij zal er niet zo snel op af gaan. Hij verwacht eerder dat zijn baas dat gaat dus. Dus als waakhond is de Stabij niet zo geschikt. Dit ras heeft een goed ontwikkeld jachtinstinct en de hond zal ook graag zelfstandig op jacht gaan. Daar heeft hij zijn baas eigenlijk niet voor nodig.

De Friese Stabij is erg gesteld op zijn baas. Hij houdt zijn baas goed in de gaten en zal niet snel weglopen. Hij gaat graag op onderzoek uit. Maar als hij daarbij in de problemen komt, dan verwacht hij wel dat zijn baas hem komt helpen. Door het onderzoekende karakter van de hond kan de hond nog wel eens in een benarde situatie terecht kunnen komen.

Uiterlijke kenmerken van de Friese Stabij

De Friese Stabij is een echt Nederlands ras. De hond komt uit Friesland. De Stabij wordt gemiddeld dertien jaar oud. De schofthoogte van een reu is ongeveer 50 tot 53 centimeter en van een teef ongeveer 48 tot 50 centimeter. De reu weegt 22 tot 27 kilo en de teef 18 tot 23 kilo.

De vacht van de Friese Stabij is halflang en sluik. Het haar van een raszuivere Stabij is niet gekruld. Op de kop heeft de Stabij kort haar en het haar is aan de achterkant van zijn poten juist iets langer. De kleur van de Stabij is zwart, bruin of oranje met witte aftekening, eventueel met schimmel. De ogen van de zwarte stabij zijn donkerbruin en de neus is zwart. De ogen van een bruine of oranje Stabij zijn bruin, net zoals de neus.

Leer alles over de mogelijke kruisingen met een Friese Stabij

Wil je álles leren over de mogelijke kruisingen met een Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s wordt dit onderwerp namelijk uitgebreid behandeld. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken

Eigenschappen van de Friese Stabij Wetterhoun

Bij de kruising van een Friese Stabij met een Wetterhoun zie je vaak een lieve, energieke, zelfstandige hond als resultaat. De hond is iets groter dan de Friese Stabij en ook iets zwaarder. Pups van deze kruising kunnen lang haar hebben, of krullend haar. Het karakter van deze hond is lief, zelfstandig, energiek. Deze hond wil graag bij zijn baas zijn. Het liefst de hele dag. Het is een aanhankelijke hond, maar wel een hond die voldoende beweging nodig heeft. De Stabij Wetterhoun moet dagelijks een uur tot twee uur lekker kunnen rennen en bewegen.

De Friese Stabij Wetterhoun als gezinshond

De kruising van de Friese Stabij en Wetterhoun is een prima gezinshond. Hij voelt zich het meeste thuis bij een actief gezin. De hond moet echt onderdeel van het gezin zijn, want de Stabij Wetterhoun is graag bij zijn baas. Een consequente, maar zachte opvoeding is een must voor deze hond. Want ze zijn heel erg zelfstandig en doen vaak eerst wat zij denken dat nuttig en zinvol is. De pups en volwassen honden van deze kruising zijn erg verdraagzaam.

Ze vinden eigenlijk alles goed, vooral van kinderen. Het is een perfecte hond voor een actief gezin met kinderen.
Bij de aanschaf van een Friese Stabij Wetterhoun is het belangrijk dat de hond goed gesocialiseerd wordt. De hond houdt van een uitdaging, dus hij vindt het erg leuk om samen met zijn baas spelletjes te spelen. Na een goede socialisatie en opvoeding is de kruising Stabij Wetterhoun heel goed in staat om los te lopen. Hij zal zijn baas goed in de gaten houden en daarom ook niet snel weglopen.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?

Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.

Klik hier om het boek te bekijken →

Recente artikelen

Onze laatste artikelen

We schrijven continu nieuwe artikelen over Friese Stabijs. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Maak kennis met de Friese Stabij zwart

Ben jij op zoek naar een Friese Stabij en wil je het beest graag in het zwart? Dat is een goede keuze, de Friese Stabij is niet alleen een prachtige viervoeter, maar is ook nog eens bijster intelligent. De hond uit de noordelijke provincie is ook wel het...

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Ultieme gids om een Friese Stabij te trimmen

Het is goed om te weten hoe je de vacht van iedere rashond kan bijhouden en zorgen dat het een beetje mooi blijft. In dit artikel bespreken we hoe je de Friese Stabij helpt om zijn vacht mooi te houden en wat je moet doen als de vacht niet heel mooi is....

“Wow! Alles wat ik over mijn lieve Friese Stabij wilde weten in één compleet e-book!”

Friese Stabij Handboek bevat 100+ pagina’s vol info en tips over jouw Friese Stabij!

  • Wil je een Friese Stabij kopen maar weet je niet waar je op moet letten?
  • Wil je jouw Friese Stabij zo opvoeden dat hij lief, gehoorzaam en braaf is?
  • Wil je jouw Friese Stabij trainen en probleemgedrag eenvoudig afleren?
  • Wil je jouw Friese Stabij de beste verzorging, voeding en gezondheid bieden?
  • Ben je gek van Friese Stabijs en wil je er simpelweg álles over weten?

Herken je één van deze punten? Dan is het Friese Stabij Handboek perfect voor jou.
100+ pagina’s vol informatie en tips. Nu met 4 gratis bonus boeken! 

Vorige maand 58 keer gedownload!

Friese Stabij Handboek

100+ pagina's én 4 gratis bonussen!

500+ keer gedownload

We denken dat je het Friese Stabij Handboek interessant gaat vinden!

Welkom Friese Stabij vriend!

100+ pagina's vol info, tips en tricks;

Nu met 4 gratis bonus boeken;

Meer dan 500 keer gedownload!