Inhoudsopgave
De Friese Stabij en de Heidewachtel zijn nauw aan elkaar verwant en komen mogelijk van dezelfde voorouders.
Het is dus helemaal niet zo gek om deze twee rashonden met elkaar te kruisen. De Heidewachtel wordt in de praktijk ook wel de Kleine Münsterlander genoemd.
In dit artikel bespreken we de verschillende aspecten van de kruising tussen een Friese Stabij en een Heidewachtel.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!
Beschrijving van de Friese Stabij x Heidewachtel
Een Friese Stabij die wordt gekruist met een Heidewachtel wordt ongetwijfeld een enorm slimme en enthousiaste hond. Het beest is goed geschikt om te houden in een gezin, zeker als er veel kinderen zijn in het gezin om de hond te helpen zijn energie kwijt te raken.
Het beestje zal voornamelijk zwart en wit worden (zwartbont): er zijn ook andere kleuren, maar die komen minder vaak voor.
De interessante geschiedenis van de beide ouders
Het is niet altijd even duidelijk hoe een kruising tussen een Friese Stabij en een Heidewachtel eruit gaan zien. Het is maar helemaal de vraag welke genen er dominant zijn, welke recessieve genen er in de hond zitten.
Welke kleur en uiterlijk de mix krijgt, is dus elke keer weer een raadsel. Toch wijken de Friese Stabij en de Heidewachtel niet zo veel van elkaar af en dat komt door hun gezamenlijke voorouders.
Het is goed om kennis te maken met de beide ouders, zodat we een beetje een idee hebben hoe een pup eruit zal komen te zien.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Friese Stabij wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Hoe de Friese Stabij ontstond
De Friese Stabij stamt af van verschillende soorten spaniëls die de Spanjaarden naar Nederland brachten. De hond werd vervolgens gebruikt voor de jacht, maar deed ook goed werk op de boerderij.
De hond is dus een echte alleskunner: van waakhond tot en met het jagen op wild en van werker tot een vrolijke gezinshond. Inmiddels is het met het fokken van de Friese Stabij vissen in een kleine vijver: er zijn slechts iets minder dan 4.000 van de honden met officiële Stabij papieren.
Hoe de Heidewachtel is ontstaan
Net als de Friese Stabij is ook de Heidewachtel een echte jachthond en stamt deze af van de Spioen, net als de voorouders van de Friese Stabij ook een Spaanse hondensoort.
Het beest moest wild opjagen en het beest werd voornamelijk gefokt op een atletisch lichaam en werd zo een sterke en onuitputtelijke hond.
In 1840 werd de Heidewachtel bedreigt omdat het jagen niet meer zo populair was. Pas na de eeuwwisseling waren er weer meer Heidewachtels en groeide de populatie weer. Net als het Friese ‘broertje’ is de Heidewachtel een spontane, vrolijke en energieke hond.
De Heidewachtel staat soms ook wel eens bekend als de Kleine Münsterländer, verwijzend naar de regio waar de Heidewachtel oorspronkelijk door gebroeders Löns werd gefokt.
Het uiterlijk en innerlijk van de Friese Stabij x Heidewachtel
Hoewel het een logische keuze is om de Friese Stabij te kruisen met de Heidewachtel, komt het niet vaak voor. Veel Friese Stabij baasjes zullen hun hond nooit kruisen met een ander ras omdat ze echte liefhebbers zijn.
De hond komt niet veel voor en er zijn nu al grote problemen om het ras voor inteelt te beschermen. Het wordt dus ook door rasverenigingen ontmoedigd om de Friese Stabij te kruisen met andere honden, ook al lijken deze honden flink op elkaar.
Over het uiterlijk van de kruising
Als we het hebben over de uiterlijke kenmerken van de kruising tussen de Heidewachtel en de Friese Stabij, dan zullen we allereerst opmerken dat de beide honden ongeveer dezelfde lichaamsbouw hebben.
Dat komt natuurlijk door het feit dat beide hondenrassen afstammen van de Spaanse hondenrassen.
Over het innerlijk van de mix
De Heidewachtel is net als de Friese Stabij enorm slim en dat maakt dat een kruising tussen de twee bijzonder makkelijk te trainen is.
Het verhaal gaat dat jagers in voorbije jaren de Heidewachtel aanleerden om als een echte Staande jachthond zijn linker- of rechterpoot omhoog gebogen te houden en daarmee te wijzen naar de prooi.
Het is dus een hond met een uitstekende intelligentie en datzelfde geldt voor de Friese Stabij. Dat gezegd hebbende, zijn de honden soms een beetje koppig en kunnen ze dominant worden als er niet te gedisciplineerd wordt opgevoed.
Voordelen van een kruising
Er zijn een aantal voordelen bij deze kruising. Omdat de Friese Stabij, en eigenlijk ook de Heidewachtel, moet vissen uit een kleine genenpoel waardoor inteelt een probleem kan zijn, is het soms slim om een andere hondenras te nemen om het beest mee te kruisen.
Dan is de keuze gauw gemaakt en is de Kleine Münsterlander een van de beste opties. Ook is het een goede keuze omdat de Friese Stabij bijvoorbeeld niet graag alleen thuisblijft, waar de Heidewachtel daar minder last van heeft.
Met andere woorden: de twee honden zullen elkaar bij een kruising van vervelende trekjes afhelpen.
Nadelen van de kruising
Zoals we eerder al zeiden is een van de grootste nadelen van de kruising het feit dat de Friese Stabij en de Heidewachtel beide een hondenras zijn met een kleine populatie rashonden.
Door de twee te kruisen met elkaar en niet met honden van hetzelfde ras, is het mogelijk dat de rassen zo verloren gaan. Het is dus door rasverenigingen niet aangeraden om het te doen.
Leer alles over jouw lieve Friese Stabij
Wil je álles leren over jouw Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Gezondheid van de kruising
Het is niet altijd zo dat als je honden van twee rassen kruist, dat het beter is voor de gezondheid, maar we kunnen hier wel stellen dat het vissen uit een grotere genenpoel helemaal niet zo erg is voor de beesten.
De Friese Stabij heeft een DNA-fout dat een zenuwprobleem geeft, maar met een kruising zal dat veel minder vaak voorkomen.
Kies je voor een kruising
Het is verstandig om je een beetje in te lezen in de bovenstaande voor- en nadelen voordat je een Friese Stabij en een Heidewachtel kruist. Je zult in ieder geval een mooi nestje krijgen met lieve, schattige en enorm slimme pups waar je veel plezier aan kan beleven.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?
Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.