Inhoudsopgave
Als je een hond wilt aanschaffen, is het belangrijk dat je eerst goed rondkijkt wat voor rassen er allemaal zijn. Alle hondenrassen zijn nu eenmaal anders en het ene ras past beter bij jou en je gezinssituatie dan een ander ras. Heb je wel interesse in een Friese Stabij? Lees dan eerst de volgende tekst eens goed door zodat je weet wat voor hond dit is.
Dan kun je voor jezelf bepalen of deze hond bij je past of dat je misschien beter nog even verder kunt zoeken naar een nieuwe huisgenoot. Door dit door te lezen kom je veel meer te weten over deze bijzondere hond met Nederlandse roots.
👋 Voordat je verder leest…
Hieronder kan je je inschrijven voor onze Friese Stabij nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.
We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Friese Stabij!
Hoe komt het ras aan de naam?
Het zal je zeker niet verbazen dat de Friese Stabij een hondenras is dat zijn oorsprong in ons eigen land kent. Fries staat voor afkomstig uit Friesland waarbij vermoed wordt dat de hond reeds tijdens de 80-jarige oorlog in ons land geïntroduceerd werd door Spaanse soldaten.
Stabij kan ook vrij letterlijk worden opgevat. De hond staat namelijk zijn baasje bij als deze op jacht gaat en kan prooien ophalen, mollen vangen, goed speuren en tevens als waakhond worden ingezet. Het is dus een werkhond die zijn mensen bijstaat in hun bezigheden.
Geschiedenis van het hondenras
De Friese Stabij stamt af van de Spaniël. Men vermoedt dat de hond oorspronkelijk door de Spanjaarden in Nederland gebracht is en dat het ras verder doorontwikkeld is tot de Stabij zoals we die tegenwoordig kennen. Het hondenras is verwant aan de Drentsche Patrijshond en de Kleine Münsterländer.
Alledrie de hondenrassen hebben dezelfde voorouders in de Spaniël maar door een andere manier van fokken zijn ze er anders uit komen zien. De hondenrassen werden ook met een verschillend doel gefokt.
Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Friese Stabij wordt ook uitgebreid behandeld in Friese Stabij Handboek. Je kan het handboek bekijken via deze link.
Van jachthond tot gezelschapshond
Wanneer je terugkijkt in de tijd, vind je de eerste berichten over het bestaan van de Friese Stabij zo rond het begin van de 19de eeuw. Toentertijd werd de hond vooral ingezet bij de jacht. Het is niet enkel een goede jachthond maar tevens een prima waakhond.
Tegenwoordig wordt het ras ook steeds populairder als gezelschapshond. Het ras werd in Nederland voor het eerst erkend in 1942, toen het tevens te zien was op een tentoonstelling. In 1946 werd de eerste club van de Friese Stabij opgericht in ons land.
Verspreiding van het ras over andere delen van de wereld
Het ras komt buiten Nederland niet zoveel voor maar er zijn zeker wel landen waar rasverenigingen te vinden zijn. Dit is met name in Scandinavië, de Verenigde Staten en Canada het geval. Er zijn niet extreem veel honden van dit ras te vinden, ook niet in Nederland (ongeveer 3500 stuks). In het buitenland is het een relatief onbekend ras.
Uiterlijke kenmerken van de Friese Stabij
De Friese Stabij is een middelgrote hond. Het ras komt hoofdzakelijk voor in een combinatie van zwart met wit. Bruin met wit komt ook voor. Daarnaast bestaan de kleuren roan, oranje en wit bij het ras. Omdat het een ras is met een beperkt aantal honden, wordt getracht dit zo raszuiver mogelijk te houden.
Fokkers werken daarom samen om inteelt te voorkomen. De reu van een Friese Stabij heeft een schofthoogte van zo’n 53 centimeter, terwijl het teefje gemiddeld zo’n 50 centimeter meet.
Vacht van de Friese Stabij
De kop van de hond is veelal zwart, met donkere ronde ogen. Het komt echter zeker ook voor dat de kop bruin is of zelfs bont. De snuit en schedel van de hond zijn even lang. De neus is breed en recht. Het gebit van de Friese Stabij is geschaard. Op zijn lijf heeft de Stabij vaak veel wit met bruine of zwarte vlekken.
De oren zijn vrij groot en worden naar beneden gedragen. De hond heeft een langharige, sluik vallende vacht. De staart is lang en reikt tot aan de hielen van de hond. De poten van de Friese Stabij zijn gehoekt. De rug van het dier is vrij lang en recht.
Hond met een vriendelijke uitstraling
De Friese Stabij is een vriendelijke hond, zeker naar zijn eigen mensen. Tegenover vreemden kan de hond wat terughoudend reageren doch zeker niet onvriendelijk. Het ras is zeer zelfstandig en kan soms wat koppig zijn, maar het opvoeden van een Friese Stabij levert doorgaans weinig problemen op. Ondanks dat het ras prima kan worden ingezet als werkhond of waakhond, blijft het een sympathieke hond.
Verzorging van de oren van je Friese Stabij
De Friese Stabij is een sterk hondenras. Het kent een sterke immuniteit waardoor ze niet snel vatbaar zijn voor bepaalde ziektes die nog wel eens bij andere hondenrassen willen voorkomen. Het is wel belangrijk om bij het ras de oren speciaal te verzorgen en goed in de gaten te houden.
De Friese Stabij heeft afhangende oren waardoor er doorgaans weinig lucht in de oren zelf komt. Dit kan leiden tot ontstekingen in de oren, dus het is belangrijk dat je dit als baasje goed in de gaten houdt. De oren schoonhouden voorkomt ontstekingen bij het ras.
Leer alles over jouw lieve Friese Stabij
Wil je álles leren over jouw Friese Stabij? Bekijk dan ook het Friese Stabij Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond. Momenteel met korting en niet goed, geld terug garantie!
Klik hier om het boek te bekijken →
Vachtverzorging van de Friese Stabij
De vacht van de Friese Stabij is vrij langharig en behoeft wel enig onderhoud. Dit is echter niet extreem vaak nodig. De vacht van de Friese Stabij is wel tamelijk langharig maar iedere dag borstelen is niet nodig. Omdat de vacht vrij normaal van dikte is, kan de hond de warmte in de zomer goed kwijt. In de winter zal de hond het daarentegen niet snel koud hebben. De Friese Stabij is twee maal per jaar in de rui.
Het is dan wel belangrijk de vacht goed te verzorgen door deze extra te borstelen zodat alle losse haren die mogelijk voor irritatie kunnen zorgen, eruit gaan. Is je Friese Stabij gecastreerd? Dan kan het voorkomen dat je hond voortdurend in de rui is en is met regelmaat borstelen aan te raden.
Gebruik hiervoor altijd goede borstels die bij de vacht van de hond passen. Bespaar zeker niet op je aankoop want met een slechte borstel doe je het dier mogelijk pijn en dan zal borstelen op den duur een waar drama worden.
Geef je Friese Stabij af en toe een goede wasbeurt
Je Friese Stabij wassen is maar heel af en toe nodig. Gebruik daarvoor altijd een speciale hondenshampoo en zeker niet je eigen shampoo. Doordat de haren van dit ras een speciale structuur hebben, verdwijnt het meeste vuil er vaak zo al uit, is wassen maar zelden nodig en volstaat een keertje zwemmen in schoon water al. Gezien het feit dat de hond nogal van water houdt, is dat niet zo’n probleem.
Houd de vacht van je viervoeter zelf bij of ga naar een trimsalon
Omdat de Friese Stabij niet al te veel vachtverzorging nodig heeft, kun je dit als baasje veelal gewoon zelf doen. De hond hoeft niet met regelmaat getrimd te worden zoals bij bepaalde andere rassen wel nodig is. Je kunt uiteraard een keertje met de hond naar de trimsalon gaan, maar echt noodzakelijk is dat niet.
Wil je dit wel doen? Ga dan wanneer de hond erg in de rui is. Dan heeft hij namelijk het meeste aan een goede was- en borstelbeurt. Wanneer de Friese Stabij wordt gekruist met een hondenras dat net even wat langer haar heeft, is vaak meer vachtverzorging nodig.
Karakter van de Friese Stabij
De Friese Stabij is een hond die blaakt van het zelfvertrouwen en ook nog eens intelligent is. De honden worden nog wel eens als koppig beschouwd maar dat valt met een goede socialisatie, waar je op tijd mee begint, behoorlijk mee. Het zijn honden die vrij rustig zijn en graag dingen willen leren. De Friese Stabij is wel waaks maar reageert niet overdreven fanatiek op vreemden. Hij zal eerder wat terughoudend zijn. Naar zijn eigen mensen is de hond erg trouw en hij zal alles voor zijn baasjes willen doen.
De Friese Stabij is een fijn maatje
De Stabij is een hond die erg aanhankelijk, vriendelijk en toegewijd is. Blaffen doet de hond alleen als het echt nodig is. De hond leert snel maar heeft daarvoor wel een consequente training nodig. Het dier houdt er erg van om bij van alles wat er binnen het huishouden gebeurt, betrokken te worden. Het zijn prima honden voor een gezin met kinderen en ze kunnen ook goed met andere dieren omgaan.
Ga naar een erkende fokker als je een Friese Stabij pup wilt aanschaffen
Er zijn ongeveer 3500 honden van dit ras in Nederland. Dit is natuurlijk niet heel erg veel. Er worden ieder jaar zo’n 350 pups geboren. Om inteelt te voorkomen, werken de fokkers van dit ras vaak samen. Zo krijg jij een gezonde en speelse hond.
Het is altijd verstandig om naar een erkende fokker te gaan als je een rashond wilt aanschaffen. Deze zijn aangesloten bij een rasvereniging en fokken volgens de daar geldende regels. Je betaalt wel wat meer voor je puppy, maar dan kun je er bij een erkende fokker wel zeker van zijn dat de gezondheid en het welzijn van het dier voorop staan.
Goed gezelschap maar ook lekker actief
De Friese Stabij houdt erg van beweging en maakt graag lange wandelingen, samen met het baasje. De hond wil daarbij ook graag apporteren. Een hond van dit ras zou qua grootte wel op een appartement of in een kleine woning kunnen, maar dient dan wel voldoende beweging buiten te krijgen.
Indien de hond reeds als pup wordt gesocialiseerd, kan deze ook goed los lopen en gaat het dier goed met andere honden en dieren om. Zorg altijd voor voldoende lichamelijke en geestelijke uitdaging voor het dier zodat deze zich niet snel zal gaan vervelen. Wanneer de hond buiten veel beweging krijgt, zul je er binnen als baasje een gezellige, doch rustige kameraad aan hebben.
Laat je hond nooit te lang alleen
Zoals voor veel hondenrassen geldt, is ook de Friese Stabij niet graag heel lang alleen thuis. De hond heeft nu eenmaal aardig wat beweging nodig dus als je daar als baasje niet van houdt, is het geen geschikt ras voor je. Houd er altijd rekening mee dat de hond graag actief bezig is en voldoende geestelijke en fysieke uitdaging dient te krijgen. Is dat niet het geval, dan zal de hond zich gaan vervelen en dat kan soms uitmonden in vervelend gedrag zoals slopen. Je Friese Stabij kan best wennen aan een poosje alleen thuis blijven, maar zorg ervoor dat dit nooit te lang duurt.
Prijs van een Friese Stabij
Als je ervoor kiest een Friese Stabij aan te schaffen bij een erkende fokker, betaal je gemiddeld tussen de €750 en €950 voor een puppy van dit ras. Een groot deel van de kosten zijn voor de vaccinaties, het paspoort en de stamboom van het dier. Daarnaast wordt dit beestje natuurlijk goed verzorgd bij de fokker en zal het het dier aan niets ontbreken. Ondanks het feit dat er niet zoveel honden van dit ras zijn, is de prijs niet extreem hoog.
Het kan bij de ene fokker net wat meer of net wat minder zijn. Kost de hond aanzienlijk minder? Houd er dan rekening mee dat je waarschijnlijk met een niet erkende fokker te maken hebt en de kans groot is dat het om een broodfokker gaat. Deze dien je altijd te vermijden omdat zij de gezondheid van het dier niet voorop stellen.
Bijkomende kosten voor je Friese Stabij
Zoals voor elke hond geldt, is het ook bij de Friese Stabij zo dat je er niet alleen bent met de aanschaf van het dier. Er komen ook kosten bij voor voer, snoep, een mand en bench, een riem, speelgoed en training. Houd er ook rekening mee dat je hond naar de dierenarts moet voor een jaarlijkse vaccinatie en voor deze een middel tegen de vlooien, teken en wormen te laten geven. Dit zijn natuurlijk kosten die bij elk hondenras steeds terugkeren.
Training en opvoeding Friese Stabij
De Friese Stabij houdt er van nieuwe dingen te leren, dus het is zeker aan te raden met de hond op cursus te gaan. Dit kun je al doen wanneer de Friese Stabij nog maar een puppy is. De hond is en blijft een dier met een jachtinstinct dat graag wil apporteren dus dat kun je als baasje de viervoeter zeker aanleren. De training van een Friese Stabij is niet zo heel ingewikkeld maar je dient er als baasje wel consequent in te zijn. Zo leert je hond het meeste en ook nog eens op een goede manier.
Het ras is erg gevoelig voor een beloning. Doet je hond het goed op de training of wanneer je deze thuis verder opvoedt? Zorg dan zeker dat je hem beloont voor goed gedraag en stimuleer de hond daarin dan ook altijd.
Mogelijke kruisingen met de Friese Stabij
Er worden jaarlijks in ons land maar zo’n 350 Friese Stabij pups gefokt. Het is daarom een ras dat vrij zeldzaam is. Het ras wordt tevens ingezet om te kruisen met andere hondenrassen. Deze kruisingen zijn zo mogelijk nog zeldzamer. Dit heeft alles te maken met het geringe aantal Friese Stabijs in het land en niet met het feit dat er niet gekruist wordt. De meest voorkomende kruisingen met het hondenras zijn de volgende:
– Friese Stabij X Border Collie
– Friese Stabij X Labrador
– Friese Stabij X Golden Retriever
– Friese Stabij X Kooiker
– Friese Stabij X Wetterhoun
Over alle combinaties zullen we je in het kort wat vertellen zodat je weet om wat voor hond het gaat.
Friese Stabij X Border Collie
Wanneer de Friese Stabij met een Border Collie wordt gekruist, krijg je naar alle waarschijnlijkheid een zwart-witte hond. Deze is middelgroot en langharig. De kruising is een levendige en energieke werkhond met een groot uithoudingsvermogen, die niets liever wil doen dan werken voor én samen met zijn baasje. De hond kan op zijn tijd wat eigenwijs zijn maar dat kan je met een goede training onder controle houden. De kruising is een aanhankelijke en vriendelijke hond die graag alles voor zijn baasje doet. Zorg altijd voor voldoende geestelijke en fysieke uitdaging zodat de hond zich niet gaat vervelen.
Friese Stabij X Labrador
De kruising tussen een Friese Stabij en een Labrador wordt een middelgrote hond met een langharige vacht. De vachtkleur zal naar alle waarschijnlijkheid bont zijn waarin kleuren zoals wit, zwart en bruin niet ontbreken. Welke kleur de overhand heeft, hangt mede af van de vachtkleur van de Labrador. Het resultaat van de kruising is een vrolijke, vriendelijke en bijzonder aanhankelijke hond die met iedereen kan opschieten.
Het is een fijne gezinshond die ook met kinderen kan en van water, rennen, lange wandelingen maken en spelen houdt. Omdat de hond oorspronkelijk werd ingezet bij de jacht, heeft deze nog altijd dat instinct en kan hij zomaar ineens achter een prooi aan gaan. Zorg altijd voor voldoende beweging en uitdaging om te voorkomen dat de hond zich gaat vervelen.
Friese Stabij X Golden Retriever
Wanneer je een Friese Stabij met een Golden Retriever kruist, kan de hond een bonte vacht krijgen. Is de blonde kleur van de Retriever dominant? Grote kans dat je kruising deels blond is maar bruin, zwart of wit zijn ook kleuren die kunnen voorkomen.
De hond zal langharig en middelgroot zijn. De Golden Retriever is niet voor niets de populairste hond in Nederland. Het is een lieve, loyale, vriendelijke, actieve en intelligente hond die goed met iedereen kan opschieten en prima binnen een gezin, ook met kinderen, past. De kruising zal veel beweging nodig hebben en houdt erg van lange wandelingen maken, samen met het baasje natuurlijk. Rennen en spelen doet de hond ook graag om zijn energie kwijt te kunnen.
Friese Stabij X Kooiker
Wanneer een Friese Stabij met een Kooiker wordt gekruist, zal het resultaat wat kleiner zijn dan een raszuivere Stabij omdat de Kooiker nu eenmaal een net wat kleinere hond is. De Kooiker is roodbruin met wit, de Friese Stabij is vaak zwart of chocoladebruin met wit dus grote kans dat de kruising een bonte hond wordt. Deze zal zeker lang haar hebben. De kruising is een actieve hond met veel energie en een jachtinstinct. De hond heeft een prima uithoudingsvermogen, houdt van lange wandelingen maken, rennen en spelen. De hond gehoorzaamt doorgaans goed, maar kan soms ook wat eigenzinnig of koppig zijn. Naar vreemden toe is de hond soms wat terughoudend, maar met een goede socialisatie is dat snel opgelost.
Friese Stabij X Wetterhoun
De Wetterhoun is net als de Friese Stabij een van origine Nederlands ras. Het ras is net wat groter dan de Friese Stabij maar vertoont de nodige overeenkomsten, zeker wanneer naar het karakter van beide honden gekeken wordt. De Wetterhoun heeft een gemiddelde schofthoogte van zo’n 59 centimeter dus de kans dat je kruising wat groter uitvalt dan een raszuivere Friese Stabij, is aanzienlijk. De kans dat de kruising zwartbont of bruinbont is, is groot, want ook de Wetterhoun komt in deze kleuren voor.
Een effen hond is zelfs mogelijk maar waarschijnlijk wel met witte accenten. De Wetterhoun heeft een gekrulde vacht dus mogelijk heeft je kruising deze ook. Een goede vachtverzorging is daarbij belangrijk maar was de hond zo min mogelijk, want daarmee wordt de natuurlijke vetlaag van de ondervacht aangetast.
Kruising met veel energie
De Wetterhoun is een vriendelijke en aanhankelijke hond. Deze is prima geschikt als waakhond maar zal niet overdreven vaak blaffen of aanslaan. De kruising zal ook waken voor zijn baas maar tegelijkertijd een lieve gezinshond zijn die prima met kinderen kan opschieten. Beide ouderrassen houden erg van actief bezig zijn en kunnen daarmee ook hun energie kwijt. Maak daarom lange wandelingen met je kruising, laat deze flink rennen en doe veel spelletjes. Zo krijgt de hond niet alleen veel beweging maar wordt deze tevens geestelijk voldoende uitgedaagd. De hond kan op zijn tijd wel eens wat eigenzinnig of eigenwijs zijn, maar door deze goed te socialiseren heb je er een lieve en rustige huisgenoot aan, mits deze natuurlijk zijn tomeloze energie kwijt kan.
Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Friese Stabij?
Bekijk dan het Friese Stabij Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond. Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining.